Muskelreumatism

Allmänt

Muskelreumatism är en sjukdom som även kallas polymyalgia reumatika. Den gör att man får ont och känner sig stel i kroppen. Orsaken är okänd, men det finns ett samband med inflammation i vissa blodkärl. Muskelreumatism är vanligare hos kvinnor än män, och man blir sällan sjuk före femtio års ålder.

Om man får behandling mot muskelreumatism brukar muskelbesvären lindras eller försvinna helt.

Symtom

Om man får muskelreumatism har man värk, som ibland kan vara svår, och känner sig stel i axlarna, överarmarna, bäckenet och låren. Symtomen är lika på höger och vänster sida av kroppen. Vanligtvis känner man sig mest stel i kroppen på morgonen och när man suttit stilla en längre stund. Det gör att man kan få svårt att själv ta sig ur sängen och lyfta armarna över huvudet när man klär sig.

Ibland känner man sig trött och hängig när man har muskelreumatism. Man kan även få feber och gå ner i vikt.

Det vanligaste är att symtomen kommer smygande under några veckors tid.

Behandling

Muskelreumatism behandlas med kortisontabletter. Man får en medelhög dos av medicinen från början och brukar vanligen snabbt känna sig betydligt bättre. Medicindosen trappas sedan ner och man får gå på flera läkarbesök för att kontrollera att läkemedelsdosen blir rätt. I många fall behöver man fortsätta ta en liten dos medicin under längre tid, upp till tre år.

När man får kortison under så här lång tid ökar risken för benskörhet. Därför brukar man också få medicin med kalcium och D-vitamin.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har muskelreumatism ska man kontakta en vårdcentral.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Vissa mediciner ska tas tillsammans med mat och andra ska tas mellan måltider. För många mediciner spelar det ingen roll om de tas med eller utan mat. För att man inte ska glömma bort att ta sin medicin kan det då vara bra att ta den i samband med någon regelbunden vana, till exempel en måltid.

Man kan också behöva undvika viss mat för att inte medicinens effekt ska påverkas, till exempel mjölkprodukter och grapefrukt.

Information brukar finnas i bipacksedeln, men man kan också fråga på ett apotek om man är osäker.

 

Hitta din vårdcentral

Senast uppdaterad:
2012-11-14
Granskare:

Göran Umefjord, läkare, specialist i allmänmedicin, Sundsvalls sjukhus.


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-08-20