Marschfraktur - stressfraktur i foten

Allmänt

Allmänt

  • Illustration som visar skelettet i underbenet och foten.

    När man får en marschfraktur har det bildats en spricka i ett av mellanfotens ben. Klicka för att se en större bild där mellanfotens ben är markerade.

    Mer information
    Illustration som visar skelettet i underbenet och foten, där mellanfotsbenen är markerade med olika siffror.

    När man får en marschfraktur har det bildats en spricka i ett av mellanfotens ben. Det är vanligast att sprickan uppstår i andra eller tredje mellanfotsbenet.

Om man belastar kroppen mycket eller tränar väldigt hårt kan det uppstå små sprickor i ett av kroppens ben. De kallas för stressfrakturer. Det är vanligast att man får en stressfraktur i ett av de små benen i foten. Då kallas det för en marschfraktur. Sprickan uppstår plötsligt, vid ett enskilt tillfälle, men orsakas av en längre tids belastning. Namnet kommer av att man förr ofta såg sådana skador hos militärer som marscherade långa sträckor.

Marschfrakturer är vanliga hos personer som tränar mycket, exempelvis långdistanslöpning. Om man har sjukdomen benskörhet kan man få en marschfraktur efter en ganska måttlig ansträngning, till exempel av en längre promenad.

Man kan ha väldigt ont av en marschfraktur men den läker utan behandling.

Symtom

Det vanligaste symtomet är att man får ont i foten när man går. Ibland kan foten svullna. Man kan också ha ont i foten när man vilar.

Behandling

Det finns ingenting man kan göra för att påskynda läkningen. Frakturen läker av sig själv oavsett hur mycket eller lite man belastar foten. Man kan promenera eller träna som vanligt under tiden läkningen pågår. Det brukar ta mellan sex och åtta veckor.

Hålfotsinlägg kan lindra smärtan under tiden, de finns att köpa i välsorterade skoaffärer och sportbutiker. För att lindra smärtan kan man också använda ett par stadiga skor som sitter bekvämt. Om man har mycket ont kan man i enstaka fall lindra smärtan med hjälp av en gipsstövel med klack. Man får gipsstöveln i samband med att skadan upptäcks, till exempel på akutmottagningen. Man kan också få en gipsstövel utprovad på en ortopedmottagning.

Har man väldigt ont kan man också pröva att ta värktabletter mot smärtan. Man kan få läkemedlen utskrivna av läkare eller köpa själv på exempelvis ett apotek. Man kan använda medel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil, eller medel som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren.

Om man är över 75 år, har någon hjärt-kärlsjukdom eller tidigare har haft magsår bör man använda paracetamol istället för ibuprofen eller liknande läkemedel, så kallade cox-hämmare.

När ska man söka vård?

Om man får ont i foten när man går och värken inte går över på några veckor kan man kontakta sin vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

 

Hitta din vårdcentral

Fäll ihop
Skriv ut
Publicerad:
2012-01-27
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm.

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-08-20