MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker

Allmänt

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Bakterien är ovanlig, men om man bär på den brukar den finnas på huden, oftast i näsan.

MRSA är motståndskraftig, resistent, mot många olika sorters antibiotika. För det mesta orsakar bakterien inte några besvär, men om man får en infektion som kräver behandling finns färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Om man får besvär av MRSA kan man få infekterade sår, till exempel hårsäcksinflammationer. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt omkring såret. Man kan också få feber.

Om man haft MRSA tidigare bör man berätta det när man har kontakt med vården. Det finns risk att bakterierna kommer tillbaka, till exempel om man har ett sår eller om man använder antibiotika. Inom sjukvården sprids MRSA lätt.

Man får förhållningsregler av sin läkare om man har smittats med MRSA. Den behandlande läkaren måste anmäla enligt smittskyddslagen och följa upp alla som har en infektion som orsakats av MRSA.

Bakterien är vanligare i andra länder, men har ökat i Sverige de senaste åren.

Behandling

För att behandla och minska risken för smittspridning av infekterade sår och hudinfektioner, ska man tvätta huden med flytande tvål och vatten.

De flesta infektioner läker av sig själva, men ibland kan man behöva behandlas med de typer av antibiotika som stafylokocken inte har motståndskraft mot.

När ska man söka vård?

Om man har ett infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör man kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Stockholms län

Frågor och svar

Ring telefon 1177. Våra sjuksköterskor ger dig råd dygnet runt. Du kan också logga in på Mina vårdkontakter och skriva frågan - du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

 

Sök vård

Kontakta din vårdcentral om du har hudinfektioner som inte ger med sig fast du behandlat dem enligt råden ovan.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

 
Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via e-tjänsten Mina vårdkontakter.

 

Hitta din vårdcentral

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2011-10-19
Redaktör:

Fredrik Blomstrand, 1177.se

Granskare:

Staffan Lindeberg, specialist i allmänmedicin, Lund

Texten är producerad i samarbete med Stockholms läns landsting


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2013-08-20
Skribent och redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden