MRSA – Motståndskraftiga gula stafylokocker

Allmänt

MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker som är motståndskraftig mot många olika sorters antibiotika. Bakterien är ovanlig, men om du har smittats brukar bakterien oftast finnas på huden, i näsan och i svalget. För det mesta orsakar MRSA inte några besvär, men om du får en infektion som kräver behandling finns det färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Om du får besvär av MRSA kan du få bölder, infektion i ett sår eller hudinfektioner som till exempel hårsäcksinflammation. Ett infekterat sår kan göra ont och det kan bli rött eller svullet runt såret. Du kan också få feber.

Om du får en infektion och har haft MRSA tidigare ska du berätta det för vårdpersonalen så att du får antibiotika som MRSA inte är motståndskraftig mot. Det kan finnas en risk att bakterierna kommer tillbaka, till exempel om du har ett infekterat sår eller om du använder antibiotika. Genom att berätta för vårdpersonalen att du har MRSA bidrar du till att minska risken för att bakterierna sprids i vården.

Om du har smittats med MRSA berättar läkaren hur du ska göra för att smittan inte ska föras vidare. Den behandlande läkaren måste anmäla enligt smittskyddslagen och följa upp alla som har en infektion som orsakats av MRSA.

Bakterien är vanligare i andra länder, men har ökat i Sverige de senaste åren.

Behandling

För att behandla och minska risken för smittspridning av infekterade sår och hudinfektioner, ska du tvätta huden med flytande tvål och vatten.

De flesta infektioner läker av sig själva, men ibland kan du behöva få behandling med någon typ av antibiotika som MRSA inte har motståndskraft mot.

När ska man söka vård?

Om du har ett infekterat sår eller en hudinfektion och samtidigt får feber bör du kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Stockholms län

Frågor och svar

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. Du kan också logga in och skriva en fråga – du får svar inom en timme.

Råd med tolk: på arabiska, tel 0771-1177 90 eller på somaliska, tel 0771-1177 91

 

Sök vård

Kontakta din vårdcentral om du har hudinfektioner som inte ger med sig fast du behandlat dem enligt råden ovan.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 
Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 

Hitta din vårdcentral

Senast uppdaterad:
2014-09-02
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Åhrén, läkare, specialist i infektionssjukdomar och klinisk mikrobiologi, Regionala Strama, Västra Götalandsregionen, Göteborg


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2014-09-02
Skribent och redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden