Senast reviderad 2011-08-29

Varför får jag lock för öronen? Hur spolar man öron?

Fråga

Det är så att jag får lock för mitt högra öra ganska ofta. När jag får det så kan det hålla i sig ett par timmar. Det är mycket irriterande! När jag håller för näsan och blåser ut luft händer ingenting på det örat. Har undrat om det kan vara vaxpropp? Jag vet inte om jag hör dåligt heller, ibland tycker jag att jag gör det. Men det är i så fall på båda öronen. Hur gör man för att spola öronen? Gör det ont? Vad kan det vara med mitt öra?

Svar

Lockkänsla för örat brukar gå över om man blåser mot stängd näsa och mun, eller om man försöker svälja. Lockkänslan beror då på undertryck i mellanörat. Orsaken kan vara att örontrumpeten har svullnat.

Örontrumpeten är röret mellan svalget och mellanörat, det lilla rummet bakom trumhinnan, som normalt låter luft passera fritt mellan örat och svalget. Örontrumpeten kan svullna och täppas igen vid förkylning eller allergisk snuva. Det brukar då bli bättre med avsvällande nässprej eller allergimedicin.

Att lockkänslan inte försvinner när du tryckutjämnar kan bero på att det finns vax i hörselgången. Om vaxet täpper till hörselgången kommer mycket mindre ljud fram till trumhinnan. Man hör sämre och upplever det som ett lock för örat.

Vaxpropp kan man ta bort på olika sätt. Om man är säker att man har en propp kan man köpa ett medel på apoteket som mjukar upp vaxet. Sedan kan man försöka att själv spola bort vaxet med hjälp av en liten blåsa som medföljer, som man fyller med vatten.

Om du inte vet säkert vad det är som ger dig lockkänslan, bör du söka läkare på vårdcentralen. Om lockkänslan visar sig bero på vaxpropp, kan man göra på flera sätt. Man kan ta bort vaxproppen med hjälp av spolning med ljummet vatten, dra bort den med ett smalt intrument med en tunn slynga, eller suga bort vaxet med öronsug.

Om örat ska spolas får du först ta på dig ett plastförkläde, så att du inte blir våt. Man fyller en behållare med pip med kroppsvarmt vatten. Sedan spolar man vattnet försiktigt med pipen i hörselgången. Vattnet som rinner ut samlar man upp i ett kärl som hålls nedanför örat. Lite vax i taget kommer ut, men så småningom brukar allt som är kvar komma i en enda klump. Örat behöver efteråt torkas torrt från vatten.

Oftast är det en sjuksköterska som spolar örat, efter att läkaren först sett efter att det är en propp som bör gå att spola ut.  Efteråt görs också en kontroll, för att se att trumhinnan ser bra ut.

Håkan Barrner, Läkare, specialist i allmänmedicin