Vaccination mot TBE

Skriv ut (ca 2 sidor)
Sörmland

TBE-vaccination i Sörmland

Karta över TBE-riskområden i SörmlandKlicka för större bild.Sörmland är ett riskområde för TBE. Det är lämpligt att du vaccinerar dig nu under våren inför kommande fästingsäsong.  Vaccination rekommenderas för dig som är ute i skog och mark och som bor eller planerarar att vistas i områden där det förekommer många fall av TBE.  Klicka på bilden till höger för att se en karta över riskområdena i länet.

De flesta av länets vårdcentraler har särskilda drop in-tider för vaccination mot TBE. Du kan även boka tid för vaccination via telefon eller webb om tiden inte passar, eller om din vårdcentral inte erbjuder särskilda drop-in-tider. På många orter finns dessutom möjlighet att gå till en privat vaccinationsmottagning.

Kostnad

Det kostar 290 kr för vuxna, 190 kr för ungdomar mellan 16-18 år och 180 kronor för barn upp till 16 år per vaccinationsdos på de landstingsdrivna vårdcentralerna. Vid vaccination hos privatdrivna vårdcentraler kan andra priser förekomma.

Aktuella drop in-tider för vaccination på länets vårdcentraler hittar du här.

Fästingburen hjärninflammation, TBE, sprids med fästingar. TBE-viruset finns på flera håll i Sverige men främst i stora delar av Södermanland och längs Stockholms och Uppsala läns kusttrakter. Om du ska vistas i riskområden en längre period rekommenderas vaccination.

Skriv ut

Risken för TBE-smitta är även stor i andra delar av världen, till exempel Åland, vissa områden i centrala och östra Europa samt Sibirien i Ryssland.

När ska jag vaccinera mig?

När ska jag vaccinera mig?

Du kan bli smittad av TBE redan i april och så sent som i oktober, men de flesta blir smittade under sommaren. För att få ett så bra skydd som möjligt till sommaren bör du ta de två första doserna före april. Om du har fyllt 60 år och inte är vaccinerad tidigare är det bra att även hinna med dos tre före april.

Vaccinationen bör helst ske i god tid innan fästingsäsongen för att du ska få ett fullgott skydd. Men även om skyddet inte är fullgott efter första sprutan har du ändå ett visst skydd då. Börja därför vaccinera dig så snart som möjligt, eftersom fästingar kan smitta långt in på hösten.

Fäll ihop

Så går vaccinationen till

Så går vaccinationen till

Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning om du vill vaccinera dig. Vanligtvis får du sprutan med TBE-vaccinet på utsidan av överarmen. 

Om du är yngre än 60 år består grundvaccineringen mot TBE av tre doser:

 • Dos ett 
 • Dos två, en-tre månader efter dos ett
 • Dos tre, fem-tolv månader efter dos två

Efter dos tre är du skyddad i tre år. För att behålla skyddet behöver du:

 • Dos fyra, tre år efter dos tre

Därefter rekommenderas:

 • Påfyllnadsdos vart femte år.

Om du har fyllt 60 år när vaccinationen mot TBE påbörjas får du vanligtvis fyra doser det första året:

 •  Dos ett
 •  Dos två, en-tre månader efter dos ett
 •  Dos tre, två månader efter dos två
 •  Dos fyra, fem-tolv månader efter dos tre

Efter dos fyra är du skyddad i tre år. För att behålla skyddet behöver du:

 • Dos fem, tre år efter dos fyra

Därefter rekommenderas:

 • Påfyllnadsdos vart femte år.

Tidigare rekommenderades en påfyllnadsdos med tre till fem års intervall. Men all erfarenhet visar att det räcker med en påfyllnadsdos vart femte år.

Om du inte har fått en extrados första året kan du istället få en extrados minst två månader efter dos tre eller fyra.

Fäll ihop

Om du har glömt att vaccinera dig

Om du har glömt att vaccinera dig

Om du har glömt att ta en dos och det gått längre tid än rekommenderat behöver du inte börja om från början. Du tar då en dos och därefter följer du vaccinationsschemat som vanligt.

Fäll ihop

Graviditet, amning och vaccination

Graviditet, amning och vaccination

All erfarenhet visar att man kan vaccineras mot TBE både när man är gravid och när man ammar.

Fäll ihop

Vaccination från ett års ålder

Vaccination från ett års ålder

Barn som är äldre än ett år kan vaccineras mot TBE med samma intervall som vuxna. Små barn brukar få sprutan med vaccin på framsidan av låret, äldre barn brukar få sprutan på överarmens utsida.

Fäll ihop

Biverkningar

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli svullen, röd och öm där du fick sprutan. En del kan även få ont i huvudet och må illa eller kräkas, men det är ovanligt. Barn kan få feber. Besvären brukar gå över inom några dagar.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-05-13
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna


Sörmland
Tillägg uppdaterade:
2015-03-30