Senast reviderad 2013-10-16

Kan jag vara gravid fast min kille inte hade utlösning?

Fråga

Min kille fick inte utlösning när vi hade sex, kan jag vara gravid ändå?

Svar

Om ni haft samlag utan att han fått utlösning har ni haft ett så kallat avbrutet samlag. Risken att bli gravid då är ganska liten, men den finns.

När killar/män är upphetsade kommer det lite sekret ur mannens könsorgan som kallas försats. I den kan det finnas enstaka spermier och det räcker med en enda spermie för att befruktning ska ske. Sen beror det också på när i din menscykel samlaget ägde rum, hur stor risken för graviditet är.

Man kan alltid ta ett akut-p-piller om man haft oskyddat samlag. Det finns att köpa på alla apotek. Man kan också få det gratis på en ungdomsmottagning och vissa barnmorskemottagningar. Om det gått mer än tre dagar men inte mer än fem dagar finns det en annan sorts akut-p-piller man kan ta. Pillret heter ellaOne, det kan man kan få recept på av en barnmorska eller läkare på en ungdomsmottagning, barnmorskemottagning, gynmottagning eller vårdcentral.

Man kan även sätta in en kopparspiral som skydd mot graviditet inom fem dygn efter ett oskyddat samlag. Den gör att ett eventuellt befruktat ägg inte kan fastna i livmodern.

Tre veckor efter ett oskyddat samlag/ett akut-p-piller ska man göra ett graviditetstest. Tänk på att skydda dig mot graviditet i fortsättningen tills du önskar bli gravid.

Lena Sandin Wranker, Läkare, specialist i allmänmedicin