Impetigo, svinkoppor – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • hudutslag, impetigo, runt mun

    En honungsfärgad skorpa kan bildas på blåsorna eller så blir det bara rött och glansigt.

Kliande prickar blir varfyllda blåsor

Impetigo, eller svinkoppor, är en smittsam infektion i huden som orsakas av bakterier. Oftast är det första tecknet en kliande prick som snart blir en vätskefylld och sedan varfylld blåsa. Efterhand bildas en honungsfärgad skorpa på blåsan. Ibland blir det bara rött och glansigt. Ofta bildas nya blåsor eller hudrodnader alldeles intill eller på andra ställen på kroppen.

Vanligast bland barn

Det vanligaste är att impetigo bryter ut i samband med en förkylning och att utslagen sitter i ansiktet, till exempel runt munnen, näsvingarna eller bakom ett öra. Men det kan också börja någon annanstans på kroppen och komma utan att man är förkyld. Barn med eksem får lättare svinkoppor eftersom huden är känslig och skör.

Det är oftast barn i förskoleåldern som drabbas. På förskolor kan impetigo spridas snabbt eftersom barnen leker nära varandra och använder samma leksaker.

Tvätta noggrant för att förhindra spridning

Om barnet inte har feber och om utslagen sitter på ett väl avgränsat hudområde kan man behandla utslagen på egen hand.

Tvätta utslagen noggrant med flytande tvål och vatten, morgon och kväll. Klapptorka med engångshandduk. Ibland kan man behöva badda med klorhexidinlösning för att infektionen ska läka ut. Medlet finns att köpa på apotek.

Även om det gör ont är det bra att blöta upp skorporna som bildas på blåsorna och försöka ta bort dem när man tvättar. Det kan gå lättare att få bort skorporna om man lägger en blöt kompress på såren en stund före tvätt. I början kan skorporna komma tillbaka ganska snabbt men genom att vara envis stör man bakteriernas tillväxtmiljö och såren torkar oftast ut efterhand.

Försök begränsa smittan

  • Man ska tvätta sina egna och barnets händer ofta med tvål och vatten. Undvik direktkontakt med utslagen. Om det ändå inträffar, tvätta händerna noga.
  • Både vuxna och barn ska använda engångshanddukar.
  • Byt kläder varje dag. Om utslagen sitter i ansiktet är det också bra att byta örngott dagligen. Tvätta kläder och sängkläder i minst 60 grader.
  • Försök att få barnet att undvika att klia eller ta på såren.
  • Klipp naglarna på barnet så är de lättare att hålla rena samtidigt som det gör det svårare att riva i såren.
  • Var noga med att torka av leksaker, dörrhandtag och allt annat som man tar i med händerna. Plocka bort gosedjur och andra leksaker som man inte kan tvätta under den här tiden.

Kan barnet vara på förskolan?

Barn i förskoleåldern bör vara hemma tills såren ser helt torra ut. Skolbarn som förstår att det är viktigt att vara noga med att tvätta händerna kan vara i skolan. De bör däremot inte vara med på aktiviteter som gymnastik, bad eller matlagning.

Man kan behöva kontakta vården

Impetigo kan behandlas på egen hand i en vecka. Om såren inte har läkt efter denna tid, eller om utslagen fortsätter att sprida sig över kroppen, bör man kontakta vårdcentralen för att få hjälp. Detsamma gäller om utslagen sitter på ett stort hudområde eller om barnet samtidigt har feber.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Publicerad:
2011-01-26
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro

Fotograf:

Liber/Carin Lewenhaupt, läkare