Leverbiopsi

Allmänt

Leverbiopsi innebär att man får lämna ett vävnadsprov från levern. Provet undersöks sedan i mikroskop. Undersökningen görs för att ta reda på om man har någon leversjukdom, till exempel skrumplever eller cancer.

Förberedelser

Eftersom det är viktigt att levern inte börjar blöda under biopsin, ska man veckan före undersökningen låta bli mediciner som ökar blödningsrisken. Det kan till exempel vara sådana som innehåller acetylsalicylsyra, som Magnecyl, eller andra coxhämmare, som Ipren. Man får mer instruktioner från mottagningen där leverbiopsin ska göras.

Några dagar före biopsin får man lämna blodprover, bland annat för att läkaren vill se att man inte har någon ökad risk för blödning.

Man får inte äta eller dricka senare än fyra timmar före provet. På morgonen brukar man få ta en lugnande tablett och oftast även sina vanliga mediciner.

Hur går undersökningen till?

Man ligger ner och får först en venkateter, det vill säga en tunn plastslang, insatt i ett blodkärl i armvecket eller ovanpå handen. Det görs för att man snabbt ska kunna få läkemedel om det skulle behövas.

Läkaren sprutar in bedövningsmedel i huden där provet ska tas. Det kan göra lite ont men går fort över. Sedan förs en nål in mellan revbenen, och medan man håller andan sugs en liten bit vävnad ut. Det gör inte ont, utan känns bara som ett lätt tryck. Själva provtagningen tar några sekunder och hela undersökningen är klar efter ungefär fem minuter.

Hur mår man efteråt?

Man får vara kvar på sjukhuset under dagen och ligga ner i fyra–fem timmar. Ofta får man de första timmarna ligga på höger sida så att det blir ett tryck mot levern för att motverka blödning.

Det brukar inte göra så ont efteråt. Om det behövs kan man använda medel som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, när bedövningen släpper.

De första dagarna efter undersökningen ska man undvika tungt kroppsarbete.

Senast uppdaterad:
2011-03-23
Skribent:

Ulf Haglund, kirurg och professor, Akademiska sjukhuset, Uppsala

Redaktör:

Fredrik Blomstrand, 1177.se