Munsår – herpes

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • herpes på läppen

    Man brukar få ömma knottror som övergår i blåsor. Ofta går blåsorna sönder och ger sår. När de läker bildas ömtåliga skorpor.

Börjar ofta med stickningar

Munsår orsakas ofta av viruset herpes simplex. Små vätskefyllda blåsor bildas på och runt munnen.

Det är vanligt att munsår börjar med att man känner stickningar och klåda några timmar upp till ett dygn innan små knottror bildas. Det brukar bli rött och ömt runt knottrorna. Huden svullnar och knottrorna övergår i blåsor, som ofta går sönder och ger sår. När såret läker bildas ömtåliga skorpor. Efter drygt en vecka brukar munsåret ha gått över utan att lämna ärr.

Vilande virus

Tre av fem vuxna bär på herpesviruset, men många vet inte om det eftersom det inte alltid ger några symtom. Viruset finns vilande i kroppen och orsakar munsår när det vaknar till liv. Det händer ofta i samband med förkylning, mens, stress eller kraftig solning. Men blåsorna kan också komma utan uppenbar anledning.

Vissa får munsår någon enstaka gång i livet, andra får tillbaka det då och då. En del får bara ett litet munsår, andra kan få flera större blåsor och sår.

Låt munsåret vara i fred

Det finns ingen behandling som kan ta bort själva herpesviruset. I stället får man försöka ge såren bra förutsättningar att läka.

Det bästa är att låta blåsorna och skorporna vara ifred, även om de känns jobbiga och gör ont. Sätt till exempel inte på täckande smink eller plåster. Det är bättre att såren får läka torrt. Om man petar hål på blåsorna eller tar bort skorporna kan infektionen spridas på läpparna. Bakterier kan också komma in i såret och läkningen kan ta längre tid.

Receptfria läkemedel

På apotek finns receptfria antiviruskrämer och plåster mot munsår som har en viss effekt. De kan lindra smärtan lite grann och förkortar läkningen med något dygn.

Antiviruskrämer eller plåster fungerar bäst om de används så fort man anar att ett munsår är på gång, helst redan när de första stickningarna börjar. Krämerna kan användas av vuxna och barn över tolv år. Om besvären är mycket svåra finns receptbelagd medicin.

Använd solskyddskräm och solhatt

Om man får munsår av solning är det bra att ha solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor på läpparna. En keps eller solhatt skyddar också.

Hur kan man undvika att smitta andra?

Munsår smittar från att man känner de första stickningarna tills skorpor har bildats på såren. De smittar genom direktkontakt, som pussar och kyssar, och om man har munsex kan herpes på läpparna smitta underlivet och tvärtom. Det är också lätt att föra smittan vidare om man rört vid blåsorna och såren med fingrarna. Därför är det bra att tvätta händerna ofta. Undvik även att dela till exempel bestick, mat eller läppsalvor med andra.

Man kan behöva kontakta vården

Om såret inte läker på två veckor bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om man har återkommande svåra besvär.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Andra sorters sår

Impetigo – svinkoppor – kan också ge blåsor runt munnen men även på andra ställen på kroppen. Det finns också något som heter afte, som ger små sår inne i munnen.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg