Senast reviderad 2013-12-16

När bör de mindre barnen stanna inomhus vid kyla?

Fråga

Jag undrar om det finns någon temperaturgräns för när man kan låta barn vara utomhus. När bör de mindre barnen stanna inomhus? Vad kan man tänka på när små barn ska vistas utomhus i kyla?

Svar

I första hand är det bra om man kan låta sunt förnuft råda om barnet kan vistas ute. Känns det bra för dig att vara ute är det oftast bra för ditt barn också.

När det är kring 20 minusgrader brukar man ta ställning till om man ska ställa in skidtävlingar och liknande aktiviteter. Det kan vara en fingervisning kring hur man kan tänka kring barn och kyla. Men kom ihåg att förutom temperaturen är det också viktigt att ta hänsyn till om det är vindstilla eller om det blåser. Blåsten har en kylande effekt som kan göra att det är kallare än vad termometern visar.

Om det är för kallt ute är det bättre att barnen är inne och leker. Men om man måste vara ute är det bra om man inte är ute långa stunder utan går in och värmer sig med jämna mellanrum. Tänk då på att lossa på klädseln så att det inte blir för varmt inomhus. Gör man inte det blir man snabbt kall när man går ut igen. Man kan lätt kontrollera hur varmt barnet är genom att känna i barnets nacke.

Barn som ligger nerbäddade i barnvagn ligger mer skyddade än barn som sitter upp. Man kan med en termometer kontrollera inne i vagnen hur kallt barnet egentligen har det där inne. Ofta har ju också barn i barnvagn både åkpåse och overall på sig.

Några tips:

  • Klä barnet efter lager på lager principen, det värmer bättre och är lättare att lossa på och ta av.
  • Tvätta inte ansiktet eller smörj innan ni går ut i kylan. När man tvättar tar man bort hudens naturliga skydd mot kyla. Om man smörjer in huden i ansiktet kan det ge köldskador och huden andas sämre.
  • Fukt gör också att kyleffekten ökar. Byt till torra vantar och strumpor om de är fuktiga.
  • Kontrollera ditt barns ansikte och händer. Det första tecknet är att det uppstår vita fläckar där köldskada uppkommit.
  • Värm kalla händer och fötter hud mot hud. Du kan till exempel värma ditt barns händer i din armhåla. Om barnet är större kan man också ge varm dryck.
  • Om ni fryser gå in och värm er, vänta inte!

Annika Brodin Blomberg, Samordnande sjuksköterska