Växtvärk

Ett barn som är helt utan besvär på dagen men som vaknar på natten och har ont i benen kan ha växtvärk. Växtvärk är vanligast hos barn i förskoleåldern. Även om barnet ibland kan ha mycket ont, är värken inte farlig. Däremot kan det vara påfrestande för både barn och föräldrar, eftersom nattsömnen blir störd.

Barn som har växtvärk får oftast ont i vaderna, låren eller knävecken. Värken kommer bara nattetid, sitter i båda benen eller varierar från sida till sida. Den brukar vara i ett par timmar. Enstaka barn har besvär nästan varje natt, andra en gång i veckan eller mer sällan. Det kan variera från barn till barn hur kraftig värken är.

Växtvärk kommer inte i samband med ansträngning. Det är fortfarande oklart vad som orsakar växtvärk. 

Massage och värme kan lindra

Att massera benen kan lindra samtidigt som barnet blir tröstat av att ha någon hos sig. Värme kan också hjälpa. Ofta känns det skönt med ett par varma strumpor, benvärmare eller en filt runt benen.

Receptfria läkemedel

Om inte massage och värme hjälper och om värken är besvärlig, kan man pröva att ge receptfria smärtstillande läkemedel. Det finns medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller medicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ipren och Ibumetin. Medicinen doseras efter barnets ålder och vikt. Läs noga anvisningarna på förpackningen.

Man kan behöva kontakta vården

Om värken inte ger med sig eller om värken kommer på dagen bör man kontakta vårdcentralen. Det gäller också om barnet får svårt att gå, börjar halta eller om värken endast är i ena benet eller alltid på samma ställe. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-02-22
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro