Trötthet

Allmänt

Den vanligaste orsaken till trötthet är att man har sovit för lite eller att sömnen har varit dålig. Om man är så trött under dagen att man ar svårt att hålla sig vaken kan det bero på att man snarkar och har korta andningsuppehåll när man sover, så kallad sömnapné. Det gör att sömnen blir orolig. Man vaknar många gånger, och även om man inte minns det på morgonen gör det att man inte kommer ner i djupsömn på rätt sätt.

Psykiska besvär som stress, depression eller oro är andra vanliga orsaker till att man sover dåligt. Alkohol, nikotin, koffein och vissa läkemedel kan störa sömnen så att man känner sig trött på dagarna.

Det finns även olika sjukdomar som kan göra att man känner sig trött, men då brukar man också ha andra symtom samtidigt.

Ibland kan tröttheten bero på att man har brist på något ämne i kroppen, till exempel järn.

Behandling

Några råd som kan göra att man känner sig piggare är att

  • motionera regelbundet men inte innan man ska gå och lägga sig
  • vistas mycket utomhus
  • äta hälsosamt och på regelbundna tider
  • sova tillräckligt och regelbundet.

Beroende på vad som orsakar tröttheten kan man behöva behandling. Det kan handla om att få hjälp att ändra livsstil, byta läkemedel eller behandla bristtillstånd eller sjukdomar.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om man är så trött att man inte klarar av sin vardag eller om tröttheten håller i sig ett par veckor.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2012-03-14
Redaktör:

Rebecka Persson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.