Metkrok i huden

Om du har riktig otur på fisketuren kan den tunna spetsiga metkroken fastna i huden. Eftersom den har en liten utåtböjd hake i spetsen, en hulling, som ska hindra den från att glida ut ur fisken, kan det vara svårt att få loss kroken från huden.

  • Metkrok i huden

    Dra först metkroken framåt, så att hela hullingen och lite av kroken syns, och knipsa sedan av den.

Du kan försöka att själv ta bort kroken. Men om du tycker det känns alltför smärtsamt och svårt ska du förstås ta hjälp av vården.

Ta bort kroken själv

Om du är i en situation då du vill eller måste försöka få bort kroken själv kan göra så här:

  • Skär först av linan.
  • Dra metkroken framåt så att spetsen tränger helt igenom huden och syns ordentligt. Hullingen gör att du inte kan dra ut kroken bakvägen.
  • Knipsa av kroken med en avbitartång strax under hullingen. Dra sedan ut resterna av kroken baklänges.
  • Tvätta såret med tvål och vatten och sätt på plåster om det blöder.

Söka vård

Om metkroken fastnar på ett mer känsligt ställe, till exempel nära ögat, ska du inte försöka ta loss den själv. Då är det bättre att ta sig till en vårdcentral eller till sjukhus. Om du har plåster eller någon form av tejp kan du fästa kroken mot huden under transporten, så gör det mindre ont än om den dinglar löst.

Ibland blir såret infekterat. Det märker du genom att såret börjar göra mer ont efter något dygn. Huden runtom svullnar och det kan bli en rodnad som blir allt kraftigare eller sprider sig. Såret kan även börja vara och du kan få feber. Då ska du kontakta vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Vid alla typer av sårskador som kan ha kommit i kontakt med stelkrampsbakterier bör stelkrampsskyddet ses över. Stelkrampsbakterier finns bland annat i jord, även i vanlig matjord, och i saliven hos vissa djur.

De flesta personer som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan du senast blev vaccinerad kan du behöva förnya din vaccination. Om du är osäker på om du har stelkrampsskydd bör du kontakta vården.

En stelkrampsvaccination vid skadetillfället utgör inget skydd för den aktuella skadan utan är en förebyggande åtgärd för framtida skydd. Immunglobulin kan ibland behövas för den aktuella skadan.

Senast uppdaterad:
2015-02-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg