Liktornar och förhårdnader

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Trånga skor kan ge besvär

Om man använder för trånga skor, eller skor som på annat sätt trycker mot foten, kan huden bli hård och tjock. Det bildas en förhårdnad. Om förhårdnaden sedan belastas eller nöts under lång tid, kan det bildas en liktorn. Då pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont.

Förhårdnader och liktornar kan till exempel sitta på eller mellan tårna, eller under foten.

Om man har lågt fotvalv eller om någon eller några tår skaver mot varandra, kan det vara lättare att få förhårdnader.

Bra skor, fotbad och fotfil kan hjälpa

Det kan ta tid att bli av med förhårdnader och liktornar. Först och främst måste man sluta använda skor som trycker mot foten.

För att mjuka upp förhårdnader kan man ta ett fotbad i ljummet vatten i cirka 20 minuter. Sedan filar man försiktigt ner den hårda huden med hjälp av en fotfil där slipytan består av sandpapper.

Särskilda plåster luckrar upp huden

Det finns särskilda plåster som avlastar trycket och mjukar upp förhårdnader. Plåstren byts en till två gånger i veckan. Fötterna bör tvättas noga innan man sätter på plåstret. Man bör dock använda plåstren med stor försiktighet eftersom de lätt luckrar upp kringliggande hud, vilket kan leda till småsår och besvär. Ett alternativ till plåster är att smörja in förhårdnaden med en uppmjukande salva som innehåller salicylsyra, Salsyvase 2 %. Salvan finns att köpa receptfritt.

Om man har liktornar finns det speciella liktornsplåster. Då behöver man sköta om fötterna och byta plåster varje eller varannan dag tills liktornarna är borta. För att minska smärtan och belastningen kan man fästa en så kallad filtring runt liktornen.

Det finns många olika slags filtringar och specialplåster, både i vanliga affärer och på apotek. Om man är osäker på vad man bör använda kan man fråga på ett apotek.

Om man vill ha hjälp att sköta fötterna kan man också ta kontakt med en fotvårdare.

Fotbad och kräm kan förebygga

För att förebygga besvär kan man ta ett fotbad en gång i veckan och samtidigt fila ner eventuella förhårdnader med en skonsam fotfil och avsluta med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont, bör man kontakta vårdcentralen.

Har man diabetes bör man kontakta vården för att få hjälp med sin fotvård.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg