Hammartå

  • Hammartå

Allmänt

Om man har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida, bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.

Hammartå beror oftast på att man har haft för trånga skor. Det är vanligt att man samtidigt har sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Symtom

När man har hammartå är en eller flera tår krökta och gör oftast ont. Ovanpå kan det finnas en förhårdnad som ömmar.

Behandling

Om man inte har så stora besvär kan det hjälpa med ett särskilt inlägg och skor som inte klämmer. Det kan kännas skönt om man badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Är besvären stora kan man behöva opereras. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Under operationen får man lokalbedövning. Man får oftast åka hem direkt efteråt.

Efter operationen brukar man få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara ganska svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna. Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor.

När ska man söka vård?

Om man har stora besvär av hammartå, och det inte räcker att sköta dem själv eller ta hjälp av en fotterapeut, bör man kontakta en vårdcentral. Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2012-10-18
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177.se

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge

Svenska Grafikbyrån