Brutet finger

Allmänt

Om man råkar falla och ta emot sig med handen, eller slår handen mot något hårt, kan man bryta de ben som finns i fingrarna. Sådana benbrott, så kallade frakturer, gör ont men brukar läka av sig själv utan någon särskild behandling.

Om fingret har gått ur led är det däremot viktigt att det rättas till. Samma sak gäller om skadan har orsakat en så kallad felställning, alltså att fingret har vridits ur sin ursprungliga position och pekar snett.

Om man har skadat tummen, finns det några typer av skador som det alltid är viktigt att söka vård för.

Symtom

Om fingret är brutet eller ur led brukar det bli svullet och göra ont.

En felställning är ofta lättast att se om man rör på fingret eller knyter handen.

Behandling

Om fingret inte har någon felställning brukar det läka av sig själv. Däremot kan det göra ont och då kan man behöva smärtstillande läkemedel. Man kan själv tejpa ihop det skadade fingret med fingret intill för att minska smärtan. Om man lägger en kompress mellan fingrarna skyddas huden. Man kan låta tejpen sitta ungefär en vecka.

Om fingret har gått ur led kan man själv försöka att dra det rätt. Det gör man genom att dra fingret rakt utåt och sedan släppa tillbaks det. Ofta går fingret i led igen på detta sätt. Det behövs ingen behandling efteråt, utom eventuellt smärtstillande läkemedel om det gör ont.

Ibland kan man behöva få ett bandage med en skena i stället för tejp. Bandaget brukar tas bort efter högst två veckor.

När tejpen eller bandaget har tagits bort är det mycket viktigt att man börjar träna upp rörligheten i fingrarna igen, annars finns en risk för att man får långvariga problem i form av ett stelt finger.

Om det finns en tydlig felställning i fingret, eller om fingret har gått ur led, rättar läkaren till detta efter att fingret har bedövats med lokalbedövning. Därefter läggs bandage på.

Det är ovanligt, men ibland kan man behöva opereras för att få fingerbenen i rätt läge. I så fall får man ha bandage efteråt i omkring två veckor.

När ska man söka vård?

Man kan kontakta en vårdcentral om fingret pekar snett, om man har mycket ont eller om man är osäker på hur allvarlig skadan är.

Om skadan är i anslutning till något av fingrets leder eller om det är ett barn som skadat sig ska man kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om ett finger har gått ur led och man inte kan dra det rätt själv.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-08-17
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden