Senast reviderad 2010-03-26

Är risken för missfall större om man har sex?

Fråga

Jag och min sambo har försökt få barn i tre år och nu verkar det äntligen gå vägen. Jag är bara gravid i vecka fem så mycket kan ju hända ännu. Jag har läst att om mannen har en väldigt stor och lång penis är det större risk för missfall vid samlag då han kan komma åt livmodertappen. Eftersom min sambo har en lång penis undrar vi om detta kan stämma? Ska vi i så fall avvakta med sex eller är det ingen fara?  

Svar

Rent spontant tror jag inte att samlag med en lång penis kan skada under graviditeten. En gravid livmoder tål stötar och rörelser utan att något händer. Man får ha i minnet att omkring en av tio graviditeter naturligt slutar med missfall utan att kvinnan gjort något särskilt. Det bara är så att en del graviditeter inte är livsdugliga. Om det skulle bli så att du får missfall och ni skulle råka ha haft ett samlag i nära anslutning tidsmässigt, kan ingen veta om detta verkligen orsakade missfallet. Det skulle ha kunnat komma ändå.

Det man vet säkert är att när graviditeten väl har passerat vecka 12 är den största missfallsrisken över.

Sexlusten kan variera under en graviditet, men har ni lust är det inget som hindrar att ni har samlag under hela graviditeten. Fostret ligger väl skyddat inne i livmodern och fostervattnet skyddar mot stötar. Det kan inte skada fostret att ha samlag via slidan och inte heller spelar lite stötar eller rörelse någon roll. Sammanfattningsvis anser jag att ni kan leva som vanligt, ha samlag när ni har lust och njuta av er lycka.  

Gunilla Byström, Läkare, specialist i allmänmedicin