Senast reviderad 2012-05-09

Vad kan jag göra åt min sons torra hud?

Fråga

Min son som är 15 månader har helt plötsligt blivit jättetorr på kroppen. Det började på kinderna och händerna. Sen gick det vidare till magen och nu hela kroppen. Vad beror det på?

Jag har bytt sköljmedel hemma, men har ännu inte märkt nån förbättring. Vet inte om det kliar på honom. Vad ska jag göra för att det ska bli bättre?

Svar

Min första undran är om din son kan ha en ärftlig benägenhet för torr hud och eksem? Vissa människor har en hud som är torr eller lätt torkar ut, så kallad atopisk hud. Det innebär att man har ett medfött anlag för att kunna få eksem eller någon annan atopisk sjukdom, som hösnuva eller astma.

Väder och vind påverkar också hudens kvalitet, särskilt vårt vinterklimat. Andra orsaker till uttorkad hud är vatten, tvål och diskmedel.

När huden torkar ut är det de yttersta lagren i överhuden som drabbas först. Huden blir narig, fjällar och får sprickor. Så småningom kan det uppstå eksem som släpper ut fukt från underhuden.

Du bör inte duscha/bada din son för ofta. När du badar bör du spara på det varma vattnet. Använd gärna barnolja i badet. Var sparsam med tvål och använd en tvål med hudvänligt lågt pH-värde.

Det finns inget annat enkelt sätt att motverka torr hud på, än att regelbundet använda mjukgörande medel. Det är viktigt att smörja flera gånger om dagen, vilket ställer stora krav på det mjukgörande medel man väljer. Den ska inte kännas kladdig eller obehaglig.

För att huden ska hinna bli ordentligt återställd måste man fortsätta att smörja även efter det att huden återfått sitt naturliga utseende.

Mjukgörande medel finns i form av salvor, krämer och lotioner. En salva är fet och vaselinliknande i sin konsistens, medan en kräm är lösare. Lotioner och liniment är vattnigare och mer eller mindre flytande till sin karaktär.

Rent allmänt är den mjukgörande effekten på huden effektivare ju fetare medel beredning man använder, det vill säga salva är effektivare än kräm, som är effektivare än lotion. Även inom grupperna, till exempel bland olika krämer, är det skillnader på hur olika fet konsistens de har.

Man kan behöva pröva sig fram till sitt eget favoritval. Det viktigaste är att man verkligen använder det mjukgörande medlet flitigt.

Det är en myt att man skämmer bort huden genom att smörja för ofta - man kan inte överdosera mjukgörande krämer/salvor.

Känslig hud kan reagera med övergående sveda, stickningar och irritation, särskilt av krämer som innehåller karbamid.

Karin Strååt, Läkare, specialist i allmänmedicin