Senast reviderad 2012-05-10

Hur hjälper jag min femåring med tandborstningen?

Fråga

Min dotter är drygt fem år och jag försöker se till att hon borstar sina tänder själv. Ska jag borsta hennes tänder eller bara hjälpa till?

Svar

Förebyggande av karies, hål i tänderna, kan ske på flera sätt. Dit hör bra mat, användande av fluortandkräm och noggrann rengöring.

Barn brukar behöva hjälp av en vuxen med tandborstningen upp till tio-tolv års ålder.
Med "hjälp" menas att den vuxne borstar barnets tänder. Det är förstås bra att barnet också håller i tandborsten och själv borstar, men det är nödvändigt att den vuxne borstar för att det ska bli rent. Att "hjälpa till" betyder alltså inte att man bara tittar på. Om man inte borstar åt barnet är risken stor att tänderna inte blir rena utan att bakteriebeläggningar finns kvar.

Ett bekvämt sätt för de större barnen kan vara att stå mellan benen på föräldern, medan denne sitter ner. Då kan barnet luta sig bakåt mot förälderns axel så att man ser bra när man borstar.

Tandborsten ska vara mjuk. Man ska använda fluortandkräm, en klick stor som barnets lillfingernagel.

Om du vill ha mer råd och hjälp angående detta kan du tala med din tandläkare, tandsköterska eller tandhygienist. Läs gärna mer om barns tänder i vår avdelning om tandvård.

Roger Ivarsson, Tandläkare