Turistdiarré

Allmänt

Turistdiarré är ett samlingsnamn på de magbesvär som man kan få under resor, i regel i länder med dålig vatten- och avloppsrening. Den vanligaste orsaken till turistdiarré är bakterier av olika slag som sprids mellan människor. Ofta är det en typ av bakterier som kallas ETEC.

Smittan sprids framförallt via vatten eller mat som inte är tillagad. Det kan till exempel röra sig om råa skaldjur, kallskuret och kranvatten. Även mat som inte är ordentligt kokt eller stekt kan ge turistdiarré. Det finns inget helt säkert sätt att undvika att bli smittad.

Det brukar ta mellan ett halvt till två dygn från att man blir smittad till att man blir sjuk. Sjukdomen går ofta över inom tre till fyra dagar.

Det finns ett drickbart vaccin som skyddar mot kolera. Tidigare kunde man få rådet att samma vaccin kunde hjälpa även mot turistdiarré. För några år sedan granskade den Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA de studier som gjorts på vaccinets effekt mot diarré orsakad av ETEC. EMEA ansåg att den förebyggande effekten var otillräckligt dokumenterad. Därför ändrades godkännandet för vaccinet och det är nu enbart godkänt som skydd mot kolera.

Symtom

Om man har turistdiarré är det vanligt att man även har

  • feber
  • magknip
  • illamående
  • kräkningar.

Behandling

Det är viktigt att dricka mycket för att undvika vätskebrist, speciellt om det är varmt och man har feber. Man kan pröva att dricka vatten, te eller vätskeersättning som innehåller tillskott av salt. Däremot ska man undvika väldigt söta drycker, eftersom dessa kan ge mer diarré. Bäst är att dricka ofta men små mängder åt gången.

Små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Därför måste man vara noggrann med att ge dryck redan från början. Det finns särskild vätskeersättning som man kan köpa på apotek och ha med sig på resan. Olika sorter rekommenderas för små barn, äldre barn och vuxna. Mot diarré finns även receptfria stoppande läkemedel som innehåller loperamid och som kan användas av vuxna och barn över tolv års ålder. Läs noga anvisningarna som följer med läkemedelsförpackningen. Så snart man känner sig lite bättre kan man börja äta vanlig mat igen.

Ibland kan man bli så uttorkad att man behöver komma till sjukhus och få vätskedropp.

Läs mer: Reseapotek

När ska man söka vård?

Vanligtvis behöver man inte söka vård. Men om man har svåra magsmärtor och kräks mycket ska man söka vård snabbt, oavsett om man befinner sig hemma eller på resa. Misstänker man turistdiarré hos ett litet barn ska man alltid ta kontakt med sjukvården.

Dessutom behöver man vård snabbt om man

  • är mycket trött och svag
  • har blodiga diarréer
  • har hög feber och fryser
  • tar medicin på grund av någon allvarlig sjukdom.

Ring telefonnumret + 46 771 11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning. För samtal till texttelefon när du är utomlands, ring + 46 771 - 11 77 99

Senast uppdaterad:
2014-11-24
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Urban Hellgren, infektionsläkare och specialist i läkemedelslära, Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge