Mensvärk – vad kan man göra själv?

  • Kvinna som har mensvärk och som vilar med varm kudde på magen

    Om man har mensvärk kan värme lindra. En kudde eller en värmeflaska insvept i en handduk på magen kan kännas skönt.

Vanligast när man är ung

När man har mensvärk gör det ont i nedre delen av magen. Smärtan kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Oftast gör det ont innan själva blödningen sätter igång. Det är mycket vanligt med menssmärtor när man är ung och för det mesta är det inget att oroa sig för. Det finns hjälp att få. Besvären brukar bli mindre för den som har fött barn.

Värme och motion kan lindra

Värme kan lindra smärta genom att blodets genomströmning ökar. Man kan pröva att lägga en kudde eller värmedyna på nedre delen av magen. Det finns också särskilda påsar, vetevärmare eller kornpåse, som man värmer upp i mikron. Det fungerar också bra att linda in en flaska med varmt vatten i en handduk och lägga på magen. Man ska aldrig lägga något hett direkt mot huden. Många upplever att det känns bättre om man rör på sig, till exempel promenerar.

Dra upp knäna

Om smärtan är svår när man ligger ner kan man pröva att ligga med knäna uppdragna.

Ibland kan man behöva läkemedel

Man kan ta receptfri smärtstillande medicin mot mensvärk. För att få bästa lindring ska medicinen tas så fort man märker minsta tecken på värk. Det finns värkmedicin som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren eller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Läkemedlen finns att köpa receptfritt.

Har man svåra menssmärtor kan man behöva receptbelagd medicin. Ibland kan p-piller hjälpa för att förebygga besvären. Man kan beställa tid för rådgivning på vårdcentral eller om man är ung på ungdomsmottagning.

Annan behandling mot smärta

Man kan beställa tid hos en sjukgymnast vid svårare besvär eller om man önskar alternativ smärtlindring, till exempel akupunktur.

Man kan behöva kontakta vården

Om man får ovanligt kraftiga menssmärtor, eller om smärtorna börjar först lite senare i livet, är det viktigt att man kontaktar vårdcentral eller gynekolog eftersom det ibland kan vara tecken på sjukdom.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2011-01-21
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg