Lungkollaps

Allmänt

Lungorna sitter i lungsäckarna i bröstkorgen. För att lungorna ska hållas utspända finns ett visst undertryck i lungsäcken. Om det går hål på lungan eller lungsäcken förändras lufttrycket och då faller en lunga helt eller delvis ihop. Det kallas lungkollaps, eller pneumothorax.

Ofta är det inte känt varför man får en lungkollaps. Ibland beror det på att man har skadat bröstkorgen, till exempel om man har brutit ett revben. Men ibland kan lungan kollapsa om en lungblåsa brister. När en lunga faller ihop händer det ibland att luft kommer in i lungan men inte ut. Det kan leda till att även den andra lungan faller ihop. Att båda lungorna kollapsar är mycket ovanligt. Om det händer är det livshotande, men om man får snabb behandligen blir man bra.

Lungkollaps förekommer främst hos yngre idrottande människor och efter sjuttioårsåldern. Män får oftare lungkollaps än kvinnor. Rökning ökar risken för lungkollaps.

De allra flesta som får behandling blir bra.

Symtom

Om man får en lungkollaps gör det ont i bröstkorgen när man andas. Smärtan kommer plötsligt, men kan avta efter en tid. Det kan även kännas tungt att andas.

Behandling

Om man har fått en mindre lungkollaps läker den ofta av sig själv.

När man har fått en större lungkollaps brukar man få ett så kallat sugdränage. Först bedövas huden och en tunn plastslang läggs in innanför bröstkorgen. Slangen kopplas sedan till en liten sugapparat som suger ut luft och håller lungan utspänd tills den läker.

Efter att sugdränaget satts in måste man ibland stanna på sjukhus i några dagar, men ibland kan man få åka hem och komma tillbaka först när dränaget ska tas bort.

Om behandlingen inte hjälper, eller om man får lungkollaps flera gånger, kan man behöva opereras.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått en lungkollaps bör man kontakta en vårdcentral. Om man har ont i bröstet och samtidigt känner sig andfådd och kallsvettig ska man ringa 112.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Senast uppdaterad:
2011-08-11
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Danviks vårdcentral, Stockholm

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden