Korsbandsskada

  • Illustration som visar var i benet korsbandet sitter.

    Korsbandet stabiliserar knät och håller ihop lårbenet och underbenet.

    Mer information
    Illustration som visar de olika delarna i korsbandet.

    Knäleden består av skelett och leder. Man har två korsband som hjälper till att stabilisera knät och att hålla samman lårbenet med skenbenet och vadbenet. Det är vanligare att skada det främre korsbandet, som brukar gå av helt eller delvis.

Allmänt

Främre och bakre korsbandet i knät är två ledband som gör att knät är stadigt och att underbenet sitter fast i lårbenet.

Den vanligaste orsaken till att man får en skada på korsbandet är att man har vridit knät kraftigt, till exempel när man har spelat fotboll eller fallit när man har åkt slalom. Oftast är det främre korsbandet som går av helt eller delvis.

Man brukar få besvär direkt efter själva olyckan men det kan också komma först senare, till exempel i samband med att man börjar med någon fysisk aktivitet.

Med hjälp av sjukgymnastik kan man träna upp knät så att det fungerar bra trots att korsbandet inte är helt. De flesta blir bra inom ett år med sjukgymnastik, men en del kan ha besvär kvar även efter att skadan läkt.

Symtom

Just när man skadar korsbandet känns det oftast som att något går sönder i knät och det gör mycket ont. Knät brukar också svullna kraftigt inom några timmar och man får svårt att stödja på benet.

När man efter några dagar eller veckor har mindre ont och svullnaden är mindre, är det vanligt att knät känns ostadigt när man går och att det känns som att det viker sig när man går nerför i trappor.

Behandling

Man brukar få gå med kryckor och ta smärtstillande mediciner i ett par veckor efter skadan. För att man ska bli bra är sjukgymnastik den viktigaste behandlingen.

Ibland behöver man opereras. En del opereras direkt, andra efter några veckor eller senare, beroende på hur sjukgymnastiken går. Vid operationen tas en sena från benet och sätts fast i knät för att ersätta det skadade korsbandet.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har skadat korsbandet kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Man ska söka vård direkt på en akutmottagning eller en vårdcentral om man får väldigt ont, svårt att gå eller om knät svullnar kraftigt.

Senast uppdaterad:
2012-03-13
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge