Klåda i ändtarmsöppningen

Allmänt

Att man får klåda i ändtarmsöppningen är ganska vanligt och kan ha flera olika orsaker.

En vanlig orsak är att det finns lite avföring kvar på huden runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan vara en anledning till att det blir svårare att hålla rent. Man kan också få klåda om man tvättar sig alltför intensivt runt ändtarmsöppningen, eftersom huden då kan bli irriterad.

Andra orsaker till klåda kan vara springmask, eksem eller en svampinfektion. Springmaskar är vita, ungefär en centimeter långa och tunna som sytråd. Det är allra vanligast att barn får springmask, men man kan få det i alla åldrar.

Behandling

Om man har tillfällig klåda kan man pröva att tvätta med en mild, oparfymerad tvål och använda en mjukgörande kräm som man kan köpa på apotek. Man bör däremot inte tvätta sig för ofta runt ändtarmsöppningen.

För att bli av med springmask behöver man behandlas med medicin som går att köpa receptfritt. Man kan fråga apotekspersonalen om råd.

När ska man söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård, men om besvären inte går över på ett par veckor kan man ringa sjukvårdsrådgivningen eller kontakta en vårdcentral.

Senast uppdaterad:
2012-10-18
Skribent:

Christina Ledin, läkare, specialist i allmänmedicin, Karlstad.

Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden