Huvudvärk hos barn

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Allmänt

Allmänt

Det kan vara svårt att veta om små barn har huvudvärk. När ett barn har blivit upp mot fyra år kan det säga att det har ont i huvudet, och så småningom också berätta hur och var det känns. Hälften av alla skolbarn mellan 7 och 14 år har huvudvärk minst en gång per år och hos tonåringar är det ännu vanligare.

Det finns olika sorters huvudvärk:

  • Huvudvärk som kommer snabbt eller smygande och sen går över.
  • Huvudvärksattacker som återkommer med veckor eller månaders mellanrum.
  • Molande huvudvärk, varje eller någon dag i veckan eller månaden.
  • Huvudvärk som tilltar.
Fäll ihop

Huvudvärk som kommer snabbt eller smygande och sen går över

Huvudvärk som kommer snabbt eller smygande och sen går över

Ibland hittar man ingen förklaring

Den vanligaste typen av huvudvärk kommer smygande och går ganska fort över. Det finns flera orsaker, men ofta går värken över av sig själv.

Huvudvärk i samband med infektioner

Barn kan få huvudvärk i samband med olika infektioner. Den kan orsakas av virus, till exempel förkylning eller influensa, eller bakterier. Hos små barn kan huvudvärk vara ett symtom vid öroninflammation. Huvudvärken vid virusinfektioner brukar oftast inte vara så kraftig och sitta över hjässan eller pannan.

Barnet kan få receptfri smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil, eller som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen.

En infektion i bihålorna, framför allt i käkhålorna och pannhålorna, kan också vara en orsak till huvudvärk.  Barnet har ofta långdragen snuva, verkar täppt i näsan och har hosta som ofta är värre när barnet ligger ned. Huvudvärken brukar vara värst på morgonen. Barnet kan ha ont i ansiktet, i kinderna och kring ögonen och det gör ofta mer ont när barnet böjer sig fram. Det kan också ömma över kinderna och pannan. Eftersom dessa bihålor oftast utvecklas sent är det först uppåt skolåldern som de kan bli infekterade.

Ett undantag är infektion i silbenscellerna. Dessa bihålor utvecklas tidigt i livet. Även yngre kan alltså få en infektion där. Symtomen är feber, allmän sjukdomskänsla, värk, rodnad och svullnad vid näsroten. Vid denna sjukdom behövs behandling med antibiotika på sjukhus.

Huvudvärk efter ett slag mot huvudet

Ett slag mot huvudet ger ofta huvudvärk efteråt. Efter ett lättare slag går huvudvärken oftast över efter några timmars vila men om barnet slagit sig ordentligt, svimmat eller kräkts i samband med olyckan ska man åka till en akutmottagning direkt. Detsamma gäller om huvudvärken inte går över.

Kraftig ansträngning, värme eller hunger

I samband med en kraftig kroppsansträngning, till exempel efter jobbig löpning eller en fotbollsmatch, kan barn ibland få huvudvärk som känns pulserande eller bankande. Huvudvärken försvinner när barnet har vilat ut efter ansträngningen.

Både barn och vuxna kan få huvudvärk efter att ha varit ute mycket under soliga och varma dagar och kanske druckit för lite.

En del barn får huvudvärk om de inte har ätit eller druckit på länge. Regelbundna måltider förebygger detta, men en banan eller ett glas vatten kan vara bra att ha till hands.

Fäll ihop

Huvudvärksattacker som återkommer med veckor eller månaders mellanrum

Huvudvärksattacker som återkommer med veckor eller månaders mellanrum

Migrän

När barn har migrän har de ofta huvudvärksattacker som återkommer med veckors eller månaders mellanrum. Det kan förekomma hos både förskolebarn, skolbarn och tonåringar.

Huvudvärken kommer ganska plötsligt och ibland känner barnet i förväg att "något är på gång". Dessa förkänningar kan till exempel vara flimmer eller blixtar framför ögonen, en del av synfältet kan försvinna, barnet kan få stickningar i ena armen eller ansiktshalvan, eller känna att armen domnar bort eller förlamas. En del barn kan känna en konstig smak i munnen innan huvudvärken kommer.

Den kraftiga huvudvärken kan vara halvsidig, men hos barn kan den också vara dubbelsidig. Barnet vill ofta ligga i ett tyst rum med dämpad belysning. Illamående kan förekomma, och ibland kräks barnet. Efter kräkningen lättar huvudvärken och försvinner efterhand.

Attacken kan gå över på några timmar till ett dygn, men svårare attacker kan hålla på i två till tre dagar innan de är helt borta.

Hos barn varierar symtomen på migrän och de är till en början oftast inte så typiska som det beskrivs ovan. Barnet brukar ändå ha huvudvärk som kommer i attacker, barnet vill vila, tål inte ljus och höga ljud samt är ofta illamående. Hos små barn kan kräkningar vara det tydligaste symtomet medan huvudvärken är svår att känna igen.

Migrän är ofta ärftligt. Migränattacken utlöses ofta i samband med stress, anspänning inför en skoluppgift, resa, tävling eller stoj och stökighet kring barnet. Trötthet efter sena kvällar bidrar också. Ibland kan viss mat som innehåller ämnet tyramin framkalla migrän, till exempel choklad, en del starka ostar och vissa fisksorter (sill och makrill). Om man misstänker att något i omgivningen eller i maten framkallar huvudvärken så kan man föra en dagbok över vad barnet gör eller äter innan huvudvärken bryter ut.

Ett regelbundet liv med lagom av aktiviteter och tillräckligt med sömn och frisk luft är viktiga förebyggande åtgärder.

Barnet behöver få behandling så fort det känner att värken är på väg, ju tidigare desto bättre effekt. För barn över 7 år hjälper det ofta med receptfria smärtlindrande läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, till exempel Albyl. Till äldre barn finns det receptbelagd medicin som är mer speciellt riktad mot migränattackerna. Acetylsalicylsyra ges inte till barn under 7 år och aldrig till barn som har feber.

Fäll ihop

Molande huvudvärk, varje eller någon dag i veckan eller månaden

Molande huvudvärk, varje eller någon dag i veckan eller månaden

Den vanligaste typen av återkommande huvudvärk är spänningshuvudvärk. Andra orsaker till huvudvärk av liknande typ kan vara bettfel eller synfel. Sömnbrist och trötthet kan också ge huvudvärk. Även om det är ovanligt kan huvudvärk vara ett symtom på drogmissbruk.

Spänningshuvudvärk

Den vanligaste typen av huvudvärk hos barn och tonåringar är den så kallade spänningshuvudvärken.

Huvudvärken kan komma på morgonen innan barnet ska gå till skolan, eller under skoldagen vid stressande situationer, stoj och oro i klassen, inför och under ett prov eller under en stökig skolbussresa hem. Det kan också vara problem med kompisrelationer. Det är vanligt att huvudvärken minskar eller försvinner under helger och skollov. Oro, konflikter eller stress i familjen eller i omgivningen kan också vara orsak till spänningshuvudvärk. Då försvinner den inte under loven.

Huvudvärken sitter oftast över tinningarna eller som ett band över pannan eller hjässan och kan kännas tryckande. Värken är ofta molande, men kan också kännas krampartad. Den kan variera i styrka men är sällan kraftig och intensiv som exempelvis migrän. Barnet brukar inte kräkas eller ha besvär av ljus. Ibland kan barnet ha värk bak i nacken och skuldrorna.

Som förälder kan man, med barnets hjälp, försöka ta reda på vad det är som utlöser huvudvärken och sedan försöka göra något åt de utlösande faktorerna.

Barnet kan få receptfri smärtlindrande medicin som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil eller som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin eller Ipren. Det är viktigt att följa anvisningarna på förpackningen. Fortsatt regelbundet bruk av dessa hjälper dock inte utan kan snarare förvärra situationen.

Huvudvärk på grund av bettfel

Barn som har fel på bettet på grund av att tänderna växer ut olika fort eller är felplacerade kan få värk från käkleden och tuggmuskulaturen, vilket i sin tur ger en sorts spänningshuvudvärk.

En del barn gnisslar tänder när de sover. Det ger också spänningshuvudvärk från tuggmuskulaturen. Om man misstänker att barnets huvudvärk beror på bettfel eller tandgnissel ska man kontakta en tandläkare.

Huvudvärk på grund av brytningsfel

Huvudvärk som ofta sitter över pannan och tinningarna och som ibland kan kännas som ett tryck över ögonen kan bero på ett brytningsfel.

Om barnet får huvudvärk vid läsning eller måste ha boken eller datorskärmen nära ögonen kan barnet behöva gå till en optiker för att kontrollera synen.

Huvudvärk som tilltar

Ibland kan huvudvärk som tilltar bero på hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Då blir barnet också snabbt mycket sjukt, får feber, illamående och ibland kräkningar. Nackstelhet kan också vara ett symtom.

Barn kan i sällsynta fall ha huvudvärk som finns där hela tiden och som ständigt, under loppet av dagar eller veckor, ökar i styrka. Barnet kan ha huvudvärk under natten och vakna av den. På morgonen är värken värre än under resten av dagen. Barnet kan kräkas på morgonen, ofta redan före frukosten. När barnet hostar eller bajsar blir huvudvärken ofta värre. Vid den här typen av huvudvärk ska man kontakta akutmottagning.

Dessa symtom kan tyda på ett ökat tryck i huvudet, vilket kan ha olika orsaker, till exempel ansamling av vätska under hjärnhinnan eller en tumör.

Fäll ihop

När ska man söka vård?

När ska man söka vård?

Om barnet har kraftig huvudvärk, feber, är trött, vill ligga stilla och verkar stel i nacken eller plötsligt får intensiv huvudvärk ska man åka till en akutmottagning direkt.

Om barnet har ständigt tilltagande huvudvärk, vaknar av huvudvärk eller har huvudvärk med kräkningar på morgonen ska man söka vård direkt på en akutmottagning eller på en barnläkarmottagning. Det gäller också om barnet har slagit i huvudet och sedan får huvudvärk som inte går över.

Vid långdragen snuva, hosta, ont över pannan eller kinderna och bör man boka tid så fort som möjligt på vårdcentralen eller en barnläkarmottagning. Detsamma gäller om barnet har migränliknande huvudvärk eller långdragen och återkommande huvudvärk.

Man kan alltid kontakta sjukvårdsrådgivningen, telefon 1177, för råd.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2013-12-20
Skribent:

Tor Lindberg, professor em. i barnmedicin

Redaktör:

Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Carl Lindgren, sakkunnig barnläkare, 1177 Vårdguiden