Inolaxol

Skriv ut (ca 3 sidor)
Skriv ut

Läkemedelsinformation

Läkemedelsinformation

Vad är Inolaxol?

Inolaxol är ett läkemedel som förbättrar konsistensen på avföringen så att den blir mindre hård eller mindre lös. Medicinen kan användas för att motverka förstoppning och för att få mjuk avföring till exempel efter en operation eller vid hemorrojder. Medicinen kan också användas vid IBS, som även kallas känslig tarm, irriterade tarmens syndrom eller kolon irritabile, då man kan ha diarré eller förstoppning.

Inolaxol tillhör en grupp läkemedel som kallas för bulkmedel. Det verksamma ämnet är sterkuliagummi som huvudsakligen innehåller olösliga växtfiber.

Recept och högkostnadsskydd

Inolaxol finns som pulver och granulat, som är små korn. Både pulvret och granulatet finns i flaska och i dospåsar. Medicinen kan köpas receptfritt.

Medicinen ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel när den skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad man har för läkemedel som man får på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills man har betalat ett maxbelopp.

Så här fungerar medicinen

Fibrerna i läkemedlet binder vatten och sväller i tjocktarmen, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör så att tarmen arbetar bättre. Avföringen får också mjukare konsistens. Vid diarré kan medicinen binda överflödig vätska i tarmen och på så sätt blir avföringen fastare.

Full effekt av läkemedlet får man efter några dagars användning.

Hur tar man medicinen?

Man kan blanda medicinen i 3-4 matskedar vätskerik mat, till exempel filmjölk eller soppa. Man kan också röra ut läkemedlet i 1-2 matskedar vätska. Granulatkornen löser sig inte i vätska. Man ska inte tugga på kornen. Man kan också lägga granulatkornen på tungan och sedan skölja ner dem med ett stort glas valfri vätska.

När man tagit medicinen ska man dricka ett extra glas vätska. Det är viktigt att skölja ner medicinen ordentligt eftersom det annars finns risk för att den fastnar i matstrupen. När man har problem med förstoppning ska man gärna dricka mycket överhuvudtaget.

Man ska inte ta medicinen innan man ska vila eller gå och lägga sig.

Om man har glömt att ta en dos ska man inte ta dubbel dos nästa gång.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Om läkemedlet är utskrivet på recept är dosen anpassad efter den person som ska använda medicinen. Då ska man följa de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska man följa de anvisningar om dosering som står på förpackningen eller informationsbladet som finns i förpackningen, den så kallade bipacksedeln.

En vanlig dos för vuxna vid förstoppning är 1 kapsyl eller 1 dospåse pulver eller granulat 1-3 gånger om dagen. Vid behandling av diarré kan dosen ökas. Medicinen kan användas dagligen så länge man har behov av den.

Inolaxol kan användas av barn om en läkare har rekommenderat det. Doseringen beror på barnets ålder.

Viktigt

Man bör inte använda läkemedlet om man har någon form av hinder i tarmen. Om man har eller har haft svårt att svälja bör man inte använda medicinen utan att först rådgöra med läkare.

Oavsett hur man tar medicinen ska man alltid dricka ett glas vatten samtidigt.

Biverkningar

Det är ovanligt att man får biverkningar av medicinen.

Graviditet och amning

Man kan använda läkemedlet när man är gravid.

Man kan använda läkemedlet när man ammar. Det verksamma ämnet passerar inte över i modersmjölken.

Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177.se och läkemedelstexter

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats eller fass.se

Utbyte av läkemedel på apotek

När du köper läkemedel på recept erbjuder apoteket ofta ett annat likvärdigt läkemedel som har ett lägre pris. Detta kallas generiskt utbyte. Likvärdiga läkemedel innehåller samma verksamma ämne i samma mängd, ger samma medicinska effekt och fungerar på samma sätt i kroppen.
Läs mer om generiskt utbyte.

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 20.00. Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 3 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-11-02
Skribent:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Daniel Schmidt, läkare, specialist i mag- och tarmsjukdomar, Capio S:t Görans sjukhus, Stockholm