Singapore

Skriv ut
Skriv ut

Reseråd

Reseråd

  • barn och förälder skyddar sig mot solen med keps, shorts och parasoll

    Kläder och skugga ger det bästa solskyddet.

Råd om mat

Även om risken för turistdiarré är lite större än i Sverige behöver man inte vara extra försiktig med vad man äter. Som alltid är det bra att tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök.

Dricksvatten

Man kan på de flesta ställen dricka kranvattnet, men det kan smaka annorlunda. Om man är osäker på kranvattnets kvalitet kan man välja vatten på flaska.

Drick mer när det är varmt

Vätskebehovet är större när det är varmt. Om man är törstig är det naturligt att dricka mer, men det är bra att även uppmärksamma att man kissar lika mycket som vanligt. Om man inte gör det behöver kroppen mer vätska.

När man svettas förlorar kroppen även salt, så man kan behöva strö extra salt på maten. Det gäller särskilt om man anstränger sig mycket fysiskt. Tecken på att man kan ha saltbrist är att man kan känna sig trött, vagt illamående och få huvudvärk. Efter ungefär en vecka brukar kroppen ha anpassat sig bättre till värmen.

Solskydd

För att skydda sig mot solen behöver man smörja in sig med solskyddsmedel och täcka huvudet, till exempel genom att ha på sig solhatt eller keps. Kläder är ett bra skydd och täta tyger skyddar bättre än tunna. När solstrålningen är som mest intensiv, mellan klockan tio och tre på dagen, är det bäst att hålla sig i skuggan. De första dagarna bör man endast vara i solen korta stunder. Om man använder vissa läkemedel kan man vara extra känslig för solljus.

Små barn bör inte vara i solen alls under de mest intensiva soltimmarna.

Solsveda och soleksem

Om man blir bränd av solen är det bra att undvika solen några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor.

Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortisonkräm som man kan köpa receptfritt och ta med sig på resan.

Luftig klädsel förhindrar hudutslag

Värmen kan ibland göra att det uppstår små kliande utslag i armhålorna eller röda kliande områden på huden, framför allt i ljumskarna. Det beror ofta på att svettkörtlarna täppts till eller att svamp som finns naturligt på huden växt till. För att undvika besvären är det bra att klä sig luftigt.

Om man ändå får problem kan en hydrokortisonkräm användas i armhålorna. I ljumskarna där besvär med svamp är vanligare kan det hjälpa med en hydrokortisonkräm som innehåller svampdödande medel. Krämerna kan köpas receptfritt och tas med på resan.

Små sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med vatten och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt.

Man märker att såret har blivit infekterat om det börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att göra rent såret igen ett par gånger om dagen. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber bör läkare kontaktas.

Var försiktig i trafiken

Trafiken är annorlunda och risken för att råka ut för en olycka är betydligt större än i Sverige. Trafikolyckor är den vanligaste olycksorsaken bland resenärer. Ofta är de som råkar ut för allvarliga olyckor alkoholpåverkade.

Det bästa man kan göra för att undvika olyckor är att avstå från att köra moped, motorcykel eller bil. Om man ändå vill ta sig runt på resmålet bör man vara mycket försiktig och alltid använda säkerhetsbälte eller hjälm. Ta också noga reda på vilken slags försäkring som ingår i hyran av fordon eftersom det kan vara väldigt olika. Fotgängare löper också en betydligt ökad risk eftersom man ofta delar vägyta med annan trafik.

Andra råd för att minska risken för att skadas är att:

  • inte sätta sig längst fram i bussen
  • inte dra sig för att be chauffören att sakta ner om det går för fort
  • undvika mörkerkörning
  • alltid använda reflexer nattetid.

Kom ihåg vänstertrafik

Det är vänstertrafik i landet vilket kan ta ett tag att vänja sig vid. För att inte missa trafik från vänster är det bra att se sig noga för åt båda hållen innan man går över gator eller passerar en vägkorsning.

Skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar

Om man har tillfälliga sexuella kontakter är det viktigt att använda kondom under hela samlaget för att minska risken för sjukdomar som smittar genom sex.

Fäll ihop

Vaccinationer

Vaccinationer

Råden beror på vem man är och hur man reser

Inför resan kan man behöva skydd mot smittsamma sjukdomar. Här finns rekommenderade vaccinationer listade i bokstavsordning. Vilka vaccinationer som behövs varierar beroende på vart man ska resa, hur länge man ska vara borta och på vilket sätt man reser. Ibland kan en epidemi i ett land leda till en ändrad rekommendation under en period. Resenärer som besöker släkt och vänner i länder där andra sjukdomar sprids än i Sverige löper en betydligt ökad risk att insjukna, vilket leder till att skydd med vacciner blir extra viktigt.

Även personliga skäl vägs in som allergier, vissa kroniska sjukdomar, ålder, graviditet och tidigare vaccinationer. En fullständig rekommendation får man genom att rådgöra med personalen på vaccinationsmottagningen.

Längst ner i slutet av kapitlet finns länkar till fördjupad information om antal doser, när de ska tas och vad som gäller för bland annat barn och gravida.

Hepatit A

Vaccination rekommenderas om man ska stanna i mer än tre veckor.

Hepatit B

Vaccination rekommenderas om man ska stanna i mer än tre veckor. Men även om man stannar kortare tid och riskerar att bli smittad via en sexuell relation eller genom kontakt med sprutor rekommenderas vaccination.

Turistdiarré

Det finns inget registrerat vaccin mot turistdiarré i Sverige, men vissa resenärer kan ibland rekommenderas att använda ett drickbart vaccin mot kolera. Det rekommenderas i första hand om man har en sjukdom som kan förvärras av diarré.

Tyfoid

Vaccination rekommenderas om man ska stanna i mer än tre veckor och äta på mycket enkla matställen utanför turistområden eller om man ska leva tillsammans med ortsbefolkningen.

En del resenärer behöver intyg om gula febern

Myndigheterna kräver ett intyg som visar att man är vaccinerad mot gula febern om man nyligen har besökt länder i Afrika och Sydamerika där risk för sjukdomen finns. På en vaccinationsmottagning kan man få aktuell information om vilka länder det gäller.

Var ute i god tid

Det är bra att vara ute i god tid och helst kontakta vaccinationsmottagningen minst en månad före avresan. Ibland behövs flera doser av ett vaccin med ett antal veckor emellan. Om man behöver resa med kort varsel finns möjligheten att ta färre doser, eftersom ett visst skydd kan vara bättre än inget alls. Man kan alltid rådgöra med vaccinationsmottagningen.

Se över tidigare skydd

Genom det svenska barnvaccinationsprogrammet har de flesta som vuxit upp i Sverige redan ett skydd mot vissa sjukdomar som exempelvis difteri, stelkramp, mässling, röda hund och påssjuka. Vaccinet mot de tre sista sjukdomarna infördes 1981. Före resan kan man passa på att se över sitt skydd eftersom det ibland kan behövas en påfyllnadsdos av vaccin mot någon sjukdom.

Om man inte har genomgått hela programmet kan man behöva komplettera sitt skydd. Smittsamma sjukdomar är vanligare i många andra länder än de är i Sverige, vilket kan leda till att man smittas och kanske också tar med sig smittan hem.

Fäll ihop
Skriv ut
Senast uppdaterad:
2012-07-27
Skribent:

Lars Rombo, läkare, infektionskliniken, Mälarsjukhuset, Eskilstuna. Professor i infektionssjukdomar och resemedicin, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

Redaktör:

Ernesto Martinez, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lars Lindquist, läkare, specialist i infektionssjukdomar, Stockholm