Åksjuka

De första tecknen på att du håller på att bli åksjuk kan vara att du gäspar, blir trött och blek.

  • Pojke längst fram i bussen - bra mot åksjuka

    Det är bra att sitta långt fram när du åker buss och försöka fästa blicken på vägen eller horisonten.

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.

Du kan lindra åksjuka

Dessa råd hjälper de flesta:

  • Försök att vara utvilad inför resan.
  • Besvären kan mildras om du stannar och tar pauser från åkandet. Även frisk luft kan göra att du känner dig bättre.
  • Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Under resans gång är det bra att istället äta lite och ofta.
  • Vid bussresor är det bra att sitta längst fram. Ofta lindras eller försvinner besvären om du sitter i färdriktningen.
  • Du bör försöka fästa blicken på vägen eller horisonten. Att läsa och titta i böcker under resan kan däremot förvärra illamåendet.
  • Vid båtresor är det bäst att sitta mitt i båten, där det gungar minst. En del personer tycker att det känns bättre att sitta längst fram och se ut. Det allra bästa är att vara utomhus, om vädret tillåter.
  • Om du ligger ner, slappnar av och blundar kan illamåendet minska. Det blir oftast bättre om du somnar. Då påverkas man inte lika mycket av rörelseförändringar, eftersom balansorganen blir mindre känsliga när du sover.

Receptfria medel

Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka som kan köpas på apotek. De gör bland annat att man blir mindre känslig för rörelseförändringar. Därmed minskar illamåendet. Man tar medlen en stund innan man påbörjar sin resa.

Det kan vara bra att veta att läkemedlen försämrar reaktionsförmågan och det är vanligt att du blir dåsig. Fråga på apotek och läs anvisningarna i förpackningen noggrant om hur du ska ta läkemedlen.

Söka vård

Om du har prövat receptfria läkemedel och det inte har hjälpt kan du kontakta vårdcentralen. Om det behövs kan en läkare skriva ut receptbelagda läkemedel mot åksjuka.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Senast uppdaterad:
2015-01-23
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg