Torr hud och klåda – egenvård

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Ömtålig hud behöver omsorg

Torr hud är ömtålig och blir lätt irriterad. Det kan klia, och om huden är mycket torr kan man få besvär med eksem. Därför är det extra viktigt att ta hand om huden. På vintern är luften torrare både utomhus och inomhus. Då behöver huden skötas om ännu mer.

Torr hud har för lite fukt

Torr hud kan vara rödflammig och fjälla. Ofta stramar den, särskilt när man har duschat eller solat. Huden kan också vara lite torrare på ställen som armbågar, knän, smalben, händer och fötter.

Den torra huden har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande ämnen som brukar finnas i huden. Även den skyddande fetthinna som finns ytterst på huden kan ha tunnats ut, vilket gör att fukten lättare dunstar bort.

Använd dusch- och badolja eller tvättkräm

När man tvättar sig försvinner alltid en del av hudens naturliga fett. Därför är det bra att använda dusch- och badolja eller tvättkräm för att behålla hudens smidighet. Det kan låta lite märkligt att olja rengör, men den löser upp smuts utan att huden torkar ut.

Om man har torr hud i ansiktet kan man använda rengöringslotion. Om man behöver tvål, är det bra att använda en sort som är mild och oparfyrmerad, eftersom starka tvålar torkar ut huden. Efter duschen är det bra att klappa huden torr med handduken i stället för att gnugga.

Ett annat sätt att undvika att huden blir för torr är att dra ner på dusch och bad.

Lotion eller kräm kan behövas

Det kan räcka att använda dusch- och badolja eller tvättkräm, men man kan även behöva smörja in sig med en lotion eller kräm en eller ett par gånger om dagen.

Lotioner och krämer innehåller fett och fuktighetsbevarande ämnen i olika mängd. Konsistensen skiljer sig också åt. En lotion är tunnare och mindre fet än en kräm. En del föredrar lotion vilket snabbt tränger in i huden, men som i gengäld kan behöva smörjas in oftare. Andra känner att en fetare kräm är bättre och effektivare. Man får pröva sig fram. På apotek eller i vanliga affärer finns många olika slags krämer och lotioner att välja mellan.

Om det kliar

Om man har besvär med klåda bör man försöka undvika att klia, gnugga eller riva på den irriterade huden eftersom det förvärrar besvären. För att motverka klådan kan man smörja med mjukgörande kräm flera gånger om dagen.

Värme kan förvärra klådan. Därför är det bra att klä sig svalt och ha löst sittande kläder som andas närmast kroppen. Man kan också sänka temperaturen i sovrummet eller använda ett tunt täcke.

Man kan behöva kontakta vården

Om det fortfarande kliar efter att man har försökt lindra klådan ett par veckor, eller om man får röda kliande fläckar, bör man kontakta vårdcentralen. Klådan kan bero på något annat än torr hud.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Fäll ihop
Publicerad:
2011-02-03
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg