Underarmsbrott

Allmänt

Om man bryter underarmen är det oftast underarmens strålben som bryts. Det andra benet i armen, underarmsbenet, brukar inte skadas. Den vanligaste orsaken till att man bryter underarmen är att man halkar eller snubblar och tar emot sig med handen. Ett brott kan vara allt från en spricka i skelettet till att både strålbenet och underarmsbenet bryts samtidigt, vilket kan skada blodcirkulationen.

Det är vanligt att skada sig när man till exempel åker snowboard eller inlines. Risken att skada sig ökar när man är äldre, eftersom skelettet blir skörare.

Symtom
Om man får ett underarmsbrott är det vanligt att man

  • får ont
  • blir svullen på underarmen
  • får svårt att använda armen.


Behandling
Det är bra att försöka hålla armen högt eftersom det minskar svullnaden och smärtan.

Om en röntgenundersökning visar att det trasiga benet ligger rätt brukar underarmen gipsas som den är. Om det bara rör sig om en spricka kan det räcka med en elastisk binda. Är skadan mer komplicerad, eller om underarmens båda ben är av, brukar man opereras. Benen läggs då till rätta och låses fast med skruvar, plattor eller ett metallstöd.

Om man har ont kan det hjälpa att ta receptfria värktabletter.

Gipset eller den elastiska bindan sitter vanligtvis på i ungefär en månad. En vecka efter att gipset har satts på brukar man röntgas igen för att läkaren ska kunna kontrollera att underarmen läker som den ska.

När man är gipsad får övningar att göra för att man snabbare ska kunna använda armen. Man får fortsätta att göra övningar när gipset har tagits av.

När ska man söka vård?

Om man har fallit och gjort illa underarmen kontakta en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

Misstänker man att man har fått ett brott på underarmen ska man söka vård direkt på en akutmottagning.

Senast uppdaterad:
2012-03-06
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge