Skrubbsår

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Man kan borsta bort smuts och grus med en ren och mjuk tandborste.

Viktigt att få såret rent

När man ramlar eller glider mot något kan det yttre hudlagret skavas av och det blir ett skrubbsår. Det är viktigt att rengöra såret ordentligt eftersom smuts och skräp som finns kvar i såret kan orsaka en infektion.

Skölj och tvätta

Innan man börjar rengöra såret är det bra att tvätta händerna. Skölj rent såret under kranvatten, gärna med en handdusch, och tvätta med mild tvål och vatten. Det är lättast att använda flytande tvål.

Borsta bort smuts och grus

Jord, smuts och grus kan man borsta bort med en ren och mjuk tandborste. Det är ofta lättare att borsta under rinnande vatten. Ett färskt skrubbsår är bedövat under ett par minuter så man kan ofta borsta på själva såret utan att det gör ont.

Om det gör ont att borsta kan man stryka på lite bedövande salva om man har det hemma, till exempel Xylocain. Salvan behöver verka fem minuter innan man kan börja göra rent såret. Tänk på att salvan inte ska ges till barn som är under ett och ett halvt år.

Man kan också försöka lösa upp smuts och grus genom att doppa ner den skadade kroppsdelen i vattenbad ett tag. Ett annat alternativ är att lägga en blöt kompress över såret en halvtimme. Spola rent såret under rinnande vatten efteråt.

Asfalt kan ge fula ärr

Asfaltsrester i ansiktet eller på andra delar av kroppen kan ge fula ärr. Det kan vara svårt att få bort asfalt i sår, men paraffinolja eller annan liknande olja kan hjälpa. Är man osäker eller tycker att det är svårt att göra rent såret kan man få hjälp på vårdcentralen.

Lufttorka

Skydda gärna skrubbsåret med ett plåster, men låt såret lufttorka först så att inte plåstret fastnar i såret. Om det ändå fastnar kan man blöta upp det med vatten innan man försöker lossa det. På apotek finns särskilda plåster som inte fastnar så lätt i sår.

När såret börjar få en skorpa och ser rent ut behöver man inte göra något särskilt, utan kan låta det läka färdigt av sig själv.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har asfaltsrester i skrubbsåret eller har svårigheter att göra rent såret, bör man kontakta vårdcentralen.

Ibland blir såret infekterat. Det märker man om såret börjar göra mer ont efter något dygn, och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att rengöra såret igen extra noga, ett par gånger om dagen. Tvätta med vatten och mild tvål. Om det inte hjälper utan rodnaden istället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber, ska man kontakta vårdcentralen.

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Kontrollera stelkrampsskyddet

Stelkrampsbakterien finns i jord. Bakterien kan överföras till människan om jord eller föremål som är förorenade med jord kommer i kontakt med sår på huden. De flesta som är födda och uppvuxna i Sverige har blivit vaccinerade mot stelkramp som barn. Om det är mer än 20 år sedan man senast blev vaccinerad kan man behöva förnya sin vaccination. Om man är osäker på om man har stelkrampsskydd bör man kontakta vården.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-05-07
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg