Canoderm

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Läkemedelsinformation

Läkemedelsinformation

Canoderm är ett läkemedel som används mot torr hud och för att förebygga återfall av atopiskt eksem.

Det verksamma ämnet är karbamid.

Recept och högkostnadsskydd

Canoderm finns som kräm och kutan emulsion. Kutan betyder att den ska användas på huden. Läkemedlet kan köpas receptfritt.

Läkemedlet ingår i högkostnadsskyddet när det skrivs ut på recept. Högkostnadsskyddet innebär att den kostnad du har för läkemedel på recept minskar stegvis under en tolvmånadersperiod tills du har betalat 2 200 kronor.

Så här fungerar läkemedlet

För att huden ska vara mjuk och smidig behöver den innehålla en viss mängd vatten och fett. Fettet behövs för att skydda huden mot till exempel tvål och diskmedel. Om du har för lite fett i huden blir den mindre mjuk och smidig och vattenhalten sjunker. Om du har för lite vatten i huden kan du få torr hud, bli narig och lätt få sprickor i huden.

Det verksamma ämnet, karbamid, binder vatten i huden så att torr hud blir mer normal. Canoderm innehåller även andra ämnen, bland annat fett som gör huden mjuk och smidig.

Krämen innehåller 5 procent karbamid och 22 procent fett.

Emulsionen innehåller 5 procent karbamid och 20 procent fett. Konsistensen på en emulsion är ungefär som en vanlig hudlotion.

Hur använder jag Canoderm?

Smörj in så mycket kräm eller emulsion som huden suger åt sig utan att huden känns kladdig.

Dosering

Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna. Om du har fått läkemedlet utskrivet på recept är dosen anpassad till dig. Följ därför de anvisningar som finns på etiketten på läkemedelsförpackningen. Annars ska du följa de anvisningar om dosering som står på läkemedelsförpackningen eller i bipacksedeln, det informationsblad som finns i förpackningen.

Smörj vid behov, gärna flera gånger om dagen.

Du ska alltid smörja in huden när du varit i kontakt med vatten. Om du har duschat eller badat bör du smörja inom några minuter, då det fortfarande finns fuktighet kvar i huden.

Biverkningar

Hos en del personer kan det till exempel svida eller kännas varmt i huden, särskilt i början av behandlingen. Små barn är extra känsliga. Besvären går oftast över när efter en tids användning.

Graviditet och amning

Du kan använda läkemedlet när du är gravid eller ammar.

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne

Det finns andra läkemedel som innehåller karbamid. Det kan vara bra att veta så att du inte av misstag använder flera preparat som innehåller samma verksamma ämne.

Exempel på läkemedel som innehåller karbamid är:

 

  • Calmuril, som även innehåller mjölksyra som binder fukt i huden
  • Fenuril, som även innehåller natriumklorid som binder fukt i huden.
  • Karbasal, som även innehåller natriumklorid som binder fukt i huden.
Fäll ihop

Mer information

Mer information

1177 Vårdguiden och läkemedelstexter

En läkemedelstext på 1177 Vårdguiden beskriver när läkemedlet används, hur det verkar i kroppen, hur du ska ta det och annat som är bra att känna till, som om förmågan att köra bil påverkas. I texten nämns de vanligaste biverkningarna, vanlig dosering och de viktigaste interaktionerna, det vill säga när olika läkemedel påverkar varandra. Texten tar också upp vad som gäller om du är gravid eller ammar.

Den viktigaste källan är den produktresumé, SPC, som ligger till grund då ett läkemedel godkänns för användning. Men även andra kvalitetssäkrade källor används, till exempel Janusinfo när det gäller interaktioner, graviditet och amning. Ibland står det lite olika i källorna. Redaktionen vid 1177 Vårdguiden gör då i samarbete med oberoende experter en bedömning av vad som kan vara rimligt att ta med eller inte ta med. Olika källor vägs mot varandra. Syftet är att hjälpa till att göra ett urval av det som är mest vanligt och viktigt när du använder läkemedlet.

När du köper ett godkänt läkemedel följer det med en så kallad bipacksedel. I den finns fullständig information om läkemedlet. Där står mer om till exempel mindre vanliga biverkningar och interaktioner. Sök bipacksedlar på Läkemedelsverkets webbplats 

Om du har frågor om läkemedel

Du kan ringa till Läkemedelsupplysningen och ställa frågor om dina läkemedel – hur de fungerar, hur de ska användas och förvaras. Du kan även diskutera frågor som rör risker och biverkningar eller andra frågor kring användning av läkemedel.

Läkemedelsupplysningen har öppet helgfria vardagar mellan klockan 08.00 och 20.00.

Telefonnumret är 0771-46 70 10.

Rapportera biverkningar

Du kan själv rapportera biverkningar av ett läkemedel till Läkemedelsverket. Det räcker att du tror att biverkningen beror på läkemedlet, du behöver inte vara säker. Du kan rapportera via Läkemedelsverkets webbplats. Där finns ett elektroniskt formulär att fylla i eller en blankett att skriva ut och skicka in.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2016-03-03
Skribent och redaktör:

Åsa Schelin, farmaceut, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Peter Lidbrink, läkare, specialist i hudsjukdomar,
Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge