Senast reviderad 2012-06-13

Kan fostret skadas om jag blir fästingbiten?

Fråga

Jag är gravid i vecka 23 och har nu blivit biten av en fästing. Troligen så hade den bara hunnit sitta en natt innan jag tog bort den. Om jag nu hade oturen att smittas med borrelia eller TBE, hur påverkar det fostret?

Svar

Vad bra att du kunde få bort fästingen. Det är ju inte trevligt att få fästingar, men risken att du skulle ha fått någon av de fästingburna sjukdomarna är trots allt ganska liten.

Det du ska vara uppmärksam på, är om du får ett ringformat utslag runt bettet. Det kan vara tecken på en ytlig borreliainfektion i huden. Att bettstället är rött och lite svullet är däremot helt normalt och inte tecken på infektion. Du kan läsa mer om borrelia på länken nedanför.

Om du ändå skulle ha oturen att drabbas av borrelia, så kanske det känns skönt att veta att risken att ditt foster skulle smittas är mycket liten. Borrelia går att behandla med antibiotika.

När det gäller TBE så vet man inte så mycket om riskerna för fostret då det är en ovanlig sjukdom, och det är så få gravida kvinnor som fått den. Det verkar inte som om risken är särskilt stor i alla fall.

Jag tycker nog att du kan känna dig helt lugn, men ha lite koll på bettstället för att upptäcka hudförändringar i tid.

Kerstin Hörnsten, Läkare, specialist i internmedicin