Nageltrång – egenvård

  • Att man ska klippa tånageln rakt vid nageltrång

    För att förebygga nageltrång ska man klippa tånageln rakt över och inte för kort. Använd gärna en rak nagelsax.

Trånga skor och felklippta naglar

Nageltrång orsakas ofta av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar, till exempel snedklippta eller för korta. När man har nageltrång skär nageln in i huden. Bakterier kan tränga in, växa till och bilda var. Då blir huden varm och svullen och man kan få en dunkande smärta i tån. Det är vanligast att man får nageltrång i stortån

Vad kan man göra själv?

Innan man börjar behandla nageltrånget kan man sitta med foten i ett ljummet fotbad för att mjuka upp nageln. Därefter kan man

  • försiktigt fila lite på den bit av nageln som trycker mot huden så att den bli mindre vass
  • badda med vatten - upprepa flera gånger om dagen
  • om det är möjligt, peta in en liten bit bomulls- eller gasvävskompress, fuktad med vatten, under nagelkanten för att lätta på trycket.
  • lägga ett förband av kompress och självhäftande gasbinda runt tån för att skydda tån när man går.

Vårda nageltrånget inför natten

När man ska sova kan man peta in en liten bit kompress under nageln och lägga en kompress fuktad med vatten ovanpå. För att kompressen ska sitta kvar kan man dra på en strumpa på foten och sova med den.

Förebygg besvär med rymliga skor och raka klipp

För att undvika nageltrång bör man använda skor som är rymliga och strumpor som man kan röra på tårna i. Klipp tånageln rakt över och inte för kort. Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda. Man bör klippa naglarna med en rak nagelsax. Om nagelkanterna känns vassa kan man mjuka till dem med nagelfil.

Om man har haft nageltrång förut och vill förhindra att det kommer tillbaka kan man pröva med att pressa in en liten, liten bit bomull under nageln på den sidan där man brukar få besvär. Nageln tvingas då växa rakt. Bomullstussen kan sitta några dygn. Byt sedan till en ren tuss. Behandla i ungefär en månad.

Om man vill ha hjälp med att sköta sina fötter kan man ta kontakt med en fotvårdare.

Man kan behöva kontakta vården

Om man får mycket besvär av nageltrång bör man kontakta vårdcentralen. Särskilt viktigt är det om man har diabetes och drabbas av nageltrång eller infekterade nagelband. 

Det går alltid att ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

 
Publicerad:
2011-02-16
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg