Skorv hos spädbarn

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Vanligt med skorv i hårbotten

Det är vanligt att spädbarn får skorv i hårbotten och i ögonbrynen. Det brukar också kallas mjölkskorv. Det ser ut som feta, lite gulaktiga fjäll som kan likna mjäll. Oftast är det under sina första månader som barnet får skorv och man vet inte vad det beror på. Det går bort av sig själv, men det kan ta tid.

Barnolja kan hjälpa

Om man vill få bort lindrigare skorv kan man smörja in hårbottnen på kvällen med barnolja. På morgonen tvättar man hårbotten med ett milt, oparfymerat barnschampo och därfter gnuggar man hårbotten försiktigt med en handduk. Man kan också smörja in hårbotten med medel som innehåller boragoolja. Oljan hjälper huden att läka och kan också användas förebyggande.

Har barnet skorv med hudfjäll som sitter fast kan man smörja på kvällen med salicylsyreolja eller salisylsyrevaselin 1 % för att mjuka upp fjällen. På morgonen kammar man bort fjällen med en finkam eller mjuk borste och sedan tvättas håret med ett milt, oparfymerat barnschampo. Denna behandling kan behövas upprepas flera gånger. Om man vill skydda sängkläderna från att bli kladdiga, kan man lägga en handduk under barnets huvud eller sätta på en tunn mössa.

Medlen finns att köpa receptfritt på apotek. 

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 

 

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2011-02-17
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Leif Ekholm, barnläkare, Barnhälsovården, Örebro