Senast reviderad 2012-02-16

Min sjuåring verkar inte ha några kulor i pungen?

Fråga

Min sons pung verkar inte innehålla några pungkulor, han är sju år. Detta har uppmärksammats av skolläkaren. Jag minns att man kontrollerade att kulorna fanns på plats när han var nyfödd .

Vad beror detta på och vad kommer att hända nu? Min äldre bror fick opereras när han var liten för samma sak.

Svar

Från början när pungkulorna, eller testiklarna, bildas hos det växande fostret så sker det inne i magen. Sen vandrar de tillsammans med sädesledaren ner via ljumsken till sin rätta plats i pungen i slutet av graviditeten.

Nio av tio nyfödda pojkar har sina testiklar på rätt plats vid födseln. Om inte så kommer testiklarna oftast ner i pungen under de första månaderna. På barnavårdscentralen kontrolleras alltid att testiklarna finns på plats. Har de inte kommit ner under det första året så behöver det undersökas.

Testiklarna mår inte bra om de inte ligger i pungen och det finns risk för sjukdom i testiklarna och sämre kvalitet på spermierna.

Att testiklarna skulle ha dragit sig uppåt igen och konstant är borta ur pungen låter inte rimligt. Testiklarna kan dra sig uppåt mot ljumsken vid kyla, psykisk spänning som vid en läkarundersökning eller smärta. Det är en muskelreflex som orsakar detta.

Du kan själv kontrollera om testiklarna finns i pungen. Mest avslappnat är det i värme, exempelvis är det bra att känna hur det är när han ligger i ett varmt bad. Att de åker upp och ner är inte farligt bara de kan dras ner, och ligger nere i pungen när pungen är ordentligt avslappnad.

Om de verkligen inte kommit ner så är behandlingen antingen att stimulera med hormoner, eller operation. Med tanke på hans ålder så är sannolikt operation det som skulle komma ifråga om hans testiklar ligger konstant för högt upp inne i ljumsken eller i magen.

Martin Enander, Läkare, specialist i allmänmedicin