Senast reviderad 2012-01-30

Hur smittar huvudlöss?

Fråga

Min dotter har fått huvudlöss. Varifrån kommer dessa små kryp? Hur smittar de?

Svar

Huvudlöss är ett ganska vanligt problem på skolor och förskolor. Tvärtemot vad många tror har det inte med dålig hygien att göra. Att man får löss beror inte på att man städar för lite hemma eller tvättar sig för sällan.

Huvudlössen är två till tre millimeter långa och grågula. De trivs i människans hårbotten där de kryper omkring. De kan inte hoppa eller flyga och sprids framför allt genom kontakt huvud mot huvud. Lössen kan spridas genom kammar, borstar och mössor, men risken är liten eftersom lössen bara överlever något dygn utan näring från hårbotten. 

Om man kammar håret med en extra fintandig kam över ett vitt papper kan man se dem när de faller ned på papperet. Det finns speciella luskammar som man kan köpa på apotek. Man kan också se de gulvita äggen, mindre än en millimeter, längst in på hårstråna.

Enbart luskamning brukar inte räcka för att bli av med lössen. Det bästa sättet att bli av med huvudlöss är att kombinera luskamning med någon form av behandlingsmedel. I första hand rekommenderas medicintekniska medel som innehåller dimetikon, en siliconolja, och/eller växtoljor.

Om inte medicintekniska medel hjälper finns receptfria läkemedel. I första hand bör man då använda ett medel som heter Tenutex, i andra hand Prioderm lösning och i tredje hand Nix eller Prioderm schampo. Det är viktigt att noggrannt följa behandlingsinstruktionerna för det medel man använder för att man ska bli av med lössen.

Herbert Sandström, Läkare, specialist i allmänmedicin