Senast reviderad 2008-09-29

Varför får min femåring flytningar?

Fråga

Min dotter som är fem år gammal har varit sjuk fem gånger med någon veckas mellanrum. Hon har haft ont i halsen och varit oerhört snuvig. Sist när hon fick ont i halsen fick hon också utslag i stjärten. Samtidigt fick hon också gulaktiga flytningar.

Vad beror flytningen och de små röda utslagen på?

Svar

Småflickor har vanligen inte flytningar av samma anledningar som äldre flickor och kvinnor. Flytningar kan dock förekomma, och av flera olika skäl. Några exempel:

  • En liten flytning kan tillfälligt förekomma utan någon särskild anledning.
  • Bakterier från andra delar av kroppen kan hamna i underlivet. Det gäller till exempel olika bakterier från näsa och svalg, och hudbakterier.
  • Springmask från ändtarmsöppningen kan även förekomma i underlivet.
  • Likväl som att en del småbarn får för sig att peta in små föremål i örat eller näsan, kan småflickor pilla in något i underlivet. Detta orsakar då irritation och flytning.
  • Hudbesvär, som eksem, i underlivet kan ibland göra att det vätskar sig och ter sig som en flytning. Ofta har man då också klåda.

Om din dotter fortfarande har mer än en normal liten flytning, så bör hon undersökas av läkare. Skulle det vara så att hon fortfarande verkar ha en infektion brukar man ta ett bakterieodlingsprov, för att kunna avgöra vilken medicin som passar bäst. Prov tas med en bomullspinne från flytningen i underlivet.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin