E-tjänster – Mina vårdkontakter

Skriv ut (ca 5 sidor)
Skriv ut

Logga in i Mina vårdkontakter

I 1177 Vårdguidens e-tjänster Mina vårdkontakter kan du ta kontakt med din vårdcentral eller mottagning för att till exempel boka och avboka tid, förnya recept och hjälpmedel eller se dina läkemedel. Vilka e-tjänster som erbjuds kan variera från mottagning till mottagning. Informationen skickas mellan dig och din vårdgivare på ett säkert sätt.

Så fungerar Mina vårdkontakter

Så fungerar Mina vårdkontakter

Du kan logga in på två olika sätt i Mina vårdkontakter. Antingen använder du e-legitimation eller lösenord och sms.

E-legitimation

Med e-legitimation kan du logga in direkt. E-legitimation kan du skaffa hos din bank eller Telia. För att få en e-legitimation måste du ha ett svenskt personnummer och uppnått en viss ålder. E-legitimation för mobiltelefoner och surfplattor kallas Mobilt BankID. Läs mer på e-legitimation.se

Lösenord och sms

Om du väljer inloggning med lösenord och sms, behöver du först beställa hem lösenordet. Det kan du göra här. Lösenordet skickas med ett brev till den adress där du är folkbokförd. När du sedan loggar in får du en engångskod till mobilen. Detta för att säkerställa att det är rätt person som använder Mina vårdkontakter.

Engångskoden skickas som sms till mobiltelefonen varje gång du loggar in. Därför behöver det finnas ett aktuellt mobiltelefonnummer registrerat i Mina vårdkontakter. Du registrerar mobiltelefonnumret när du beställer lösenord första gången och kan sedan ändra det vid behov inne i Mina vårdkontakter.

Om du har eftersändning skickas inte brevet med lösenordet ut. Om du inte bor på din folkbokföringsadress rekommenderas e-legitimation.

Örebro län

Behörighet att läsa information i Örebro län

För att kunna ta del av ett meddelande i Mina vårdkontakter ges en särskild behörighet till utsedd vårdpersonal på aktuell vårdcentral eller mottagning inom Örebro läns landsting. Alla som arbetar inom landstinget får med andra ord inte behörighet till systemet.

Behörig vårdpersonal loggar in med ett särskilt eTjänstekort för att kunna administrera och läsa meddelanden i Mina vårdkontakter. E-tjänsten är godkänd av Datainspektionen för att uppfylla vårdens krav på sekretess.

Fäll ihop

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

Mina vårdkontakter för barn och ungdomar

För ärenden som gäller barn till och med 12 år utför du dessa genom din egen inloggning i Mina vårdkontakter. Logga in här och klicka på "Lägg till barn att vara ombud för" och ange barnets personnummer.

Barn över 13 år behöver ha en egen inloggning - beställ gärna e-legitimation i god tid. Barn kan även beställa ett eget lösenord efter att de fyllt 13 år.

Här kan du läsa mer om ombudsfunktionen.

Fäll ihop

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Logga in i Mina vårdkontakter för anhörigs räkning

Gör så här om en anhörig bett dig att utföra dennes ärenden i Mina vårdkontakter.

  1. Logga in på din anhörigs användarkonto
  2. Klicka på "Vårdmottagningar" och välj sedan mottagning
  3. Välj tjänst (till exempel Beställa tid)
  4. Klicka på rubriken "Kontaktinformation" och fyll i ditt namn och telefonnummer i fältet "Skrivet av närstående" respektive "Telefonnummer till närstående".

OBS! Den anhörig som du ska utföra ärendet åt, måste ha lämnat ifrån sig uppgifterna frivilligt. Om din anhörig till exempel är dement och inte själv kan ta ställning i frågan, rekommenderar vi istället att ni sköter kontakterna med vården på traditionellt vis.

Fäll ihop

Mina vårdkontakter i Örebro län

Örebro län

Mina vårdkontakter i Örebro län

Via e-tjänsten Mina vårdkontakter kan du nå vården när det passar dig! Med ditt personliga användarkonto kan du bland annat:

När du använder Mina vårdkontakter hanteras dina ärenden av samma personal som du möter vid besök på mottagningen.

Inom Region Örebro län finns Mina vårdkontakter på följande:

Utbudet av e-tjänster i Mina vårdkontakter varierar bland våra mottagningar. Logga in i Mina vårdkontakter för att se vad just din mottagning erbjuder.

Egen vårdbegäran

I Örebro län kan du använda egen vårdbegäran för att själv skicka in en remiss till några av våra specialistmottagningar. Du kan antingen använda e-tjänsten Mina vårdkontakter via 1177 Vårdguiden eller en pappersblankett.

En egen vårdbegäran bedöms på samma sätt som en remiss från en läkare. Det är den mottagande specialistmottagningen som avgör vilken vård du ska få. Antingen får du besked om att du kommer att kallas till mottagningen eller så hänvisas du till primärvården.

Du behöver inte göra en egen vårdbegäran för att komma till en specialist. Du kan fortfarande söka vård på din vårdcentral eller privata allmänläkare som tar ställning till om du kan få remiss till specialistsjukvård.

Läs mer på sidan om egen vårdbegäran.

Boende utanför Örebro län

Om du inte är folkbokförd i Örebro län och behöver komma i kontakt med en mottagning i Örebro län via Mina Vårdkontakter kan du behöva godkännas för kommunikation. De flesta mottagningar visas bara för folkbokförda länsinnevånare.

Hittar du inte den aktuella mottagningen under "Hitta och lägg till mottagning" inne i Mina vårdkontakter, så ring den aktuella mottagningen. 

Genom att ge dem ditt personnummer kan de i Mina vårdkontakter godkänna dig för kommunikation även om du inte är folkbokförd i Örebro län. Det görs med hjälp av ditt personnummer. Så fort godkännandet är genomfört finns mottagningen i din meny i Mina vårdkontakter och du kan skicka ditt ärende.

Fäll ihop

Kostnadsfri tjänst

Kostnadsfri tjänst

Det kostar inget att använda Mina vårdkontakter, men om en förfrågan leder till ett besök eller ett förnyat recept gäller landstingets avgifter och regler.

Fäll ihop

Tekniska krav

Tekniska krav

För att använda Mina vårdkontakter måste du ha tillgång till en dator, surfplatta eller en mobiltelefon med internetuppkoppling. Javascript behöver vara aktiverat på datorn för att webbsidorna ska kunna visas korrekt, ofta är det redan automatiskt aktiverat i webbläsaren. Du måste även tillåta cookies. Mer om tekniska krav.

Fäll ihop

Support

Support

Om du har problem med att logga in eller har någon annan fråga kan du kontakta supporten. Det gör du genom att fylla i ett webbformulär eller ringa 08-123 135 00. Supporten har öppet alla dagar 06:00-22:00.

Fäll ihop

Sekretess

Sekretess

Med den säkra personliga inloggningen i Mina vårdkontakter är personuppgifter och information skyddad från obehöriga. Ärenden som skickas via Mina vårdkontakter hanteras av samma personal som du möter på mottagningen. När du skickar ett ärende till din mottagning kan ärendet läsas av dig, ärendemottagaren på mottagningen och den vårdgivare som besvarar ärendet.

Uppgifterna i Mina vårdkontakter behandlas på samma sätt som i patientjournaler. Information om vad som gäller för journaluppgifter och vilka rättigheter du har finns i  artikeln Patientjournalen.

Mer om Mina vårdkontakter

Fäll ihop
Skriv ut (ca 5 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-05-22
Redaktör:

Åsa Schöldéen, 1177.se


Örebro län
Tillägg uppdaterade:
2013-07-05
Skribent:
Ulrika Landström, eHälsostrateg, Örebro läns landsting
Redaktör:
Carl Olsson, webbredaktör, Örebro läns landsting