Löparknä

  • En person som strechar utsidan av låret med stöd av ett knä.

    Muskeln som senan fäster vid går längs hela lårets yttersida, från höften och ner till nedanför knät. Man kan strecha senan genom att sätta ena benet bakom det andra och pressa ut höften åt sidan.

    Mer information
    En person som strechar utsidan av låret med stöd av ett knä.

    Muskeln som senan fäster vid går längs hela lårets yttersida, från höften och ner till nedanför knät. Man kan strecha senan genom att sätta ena benet bakom det andra och pressa ut höften åt sidan.

Allmänt

Om man får löparknä har senan som löper längs utsidan av knät blivit överbelastad, vilket gör ont. Det är vanligast att man råkar ut för löparknä om man löptränar mycket, men cykelträning och längdskidåkning kan också ge sådana besvär.

Löpning i nerförsbackar och på sluttande underlag ökar risken för problemet. Om man är längdskidåkare är det fristilsåkningen som kan ge besvär. Ofta kommer problemet när man börjar träna mer än vad kroppen är van vid.

En del kan få långvariga besvär men oftast blir man bra från löparknä.

Symtom

Om man har löparknä är det vanligt att det gör ont på utsidan av knät. Smärtan som kan vara skärande, kommer under träningspasset och ökar efter hand. Besvären kan försvinna om man vilar några dagar, för att sedan återkomma vid nästa träningspass.

Behandling

Oftast blir man bra om man vilar några dagar och sedan tränar mer försiktigt än tidigare. Ibland kan man behöva byta till en träningsform som inte belastar senan så mycket. Oftast behövs ingen medicin, men om man behöver lindra smärtan kan man ta receptfria värktabletter.

Behandling hos sjukgymnast, naprapat och stretchning av senan kan göra att besvären går över fortare.

Om man har svåra besvär kan man ibland få lindring av en kortisoninjektion där det gör ont och i vissa fall kan senan behöva förlängas genom en operation.

När ska man söka vård?
Om besvären inte går över kan man kontakta en sjukgymnast, naprapat eller vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd.

Senast uppdaterad:
2011-03-22
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg