Hälsenebristning

  • Illustration som visar hur det ser ut inuti benet vid en hälsenebristning.

    Hälsenan kan gå av helt och hållet eller delvis. Det smäller till och gör ont när det händer och man får svårt att stödja på foten.

Allmänt

Hälsenebristning innebär att hälsenan går av, helt eller delvis. Det kan ske om hälsenan utsätts för plötslig och stor belastning och är särskilt vanligt vid sporter som badminton, tennis eller fotboll, där man snabbt förflyttar sig framåt eller i sidled. Oftast är det män mellan trettio och femtio år som får hälsenebristning.

De flesta blir bra igen, även om det kan ta lång tid innan man kan idrotta som man brukar.

Symtom

Om hälsenan brister kan man höra en smäll eller ett knäpp när den går av. Det gör ont och kan kännas som att man får en spark bak på vaden. Man har svårt att stödja på foten.

Behandling
Om man får hälsenebristning och är yngre eller håller på med idrotter som belastar hälsenan, som till exempel löpning eller bollsporter, brukar man bli opererad. Då sys senan ihop och efteråt har man gips i ett par veckor och därefter en skena i ytterligare cirka sex veckor. Gipset går upp till knät och tårna lämnas fria.

Efter femtioårsåldern är det ganska vanligt att man bara gipsas. Man brukar ha gips i åtta veckor.

Man kan behöva kryckor under ett par månader efter skadan, och för att man ska bli bra igen krävs ofta långvarig sjukgymnastik. Tidigast ett halvår efter bristningen kan man börja idrotta som vanligt igen.

När ska man söka vård?
Om man misstänker att hälsenan har brustit ska man söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

Senast uppdaterad:
2012-03-06
Skribent:

Rikard Viberg, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden

Illustratör:

Kari C Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge.