Analfissur – spricka i ändtarmsöppningen

Skriv ut (ca 2 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Den uppstår oftast i samband med att man har förstoppning eller tillfälligt hård avföring.

Om man har en spricka brukar det göra ont när man tömmer tarmen. Smärtan orsakar en kramp i ändtarmens slutmuskel som gör att blodcirkulationen i slemhinnan blir dålig, och då får såret svårt att läka.

Ofta får man en inflammation runt såret och då kan det bildas en liten hudflik på utsidan av ändtarmsöppningen.

Sprickor i ändtarmsöppningen är vanliga både hos barn och vuxna. Ibland kan de ha samband med andra sjukdomar, och är till exempel vanliga om man har Crohns sjukdom.

Visa mer

Symtom

Symtom

Om man har en spricka i ändtarmsöppningen är det vanligt att

Även om man inte har förstoppning från början kan man få det, eftersom man drar sig för att gå på toaletten när det gör ont.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Sprickan kan läka av sig själv inom några veckor och då behöver man ingen behandling. För att lindra smärtan kan det vara skönt att ta ett varmt bad, men man bör inte tvätta sig för ofta med tvål och vatten runt ändtarmsöppningen.

För att hjälpa sprickan att läka behöver man hålla avföringen mjuk. Om man har förstoppning är det bra att äta en fiberrik kost och dricka mycket vatten. Om det inte hjälper kan man använda ett så kallat volymökande medel som finns receptfritt.

Det finns receptfria salvor som man kan använda om det gör ont. En läkare kan skriva ut recept på salvor och andra mediciner som har en avslappnande effekt på musklerna. Om man har mycket besvär, och sprickan inte läker, kan man behöva opereras.

 

Fäll ihop

När ska man söka vård?

När ska man söka vård?

Kontakta en vårdcentral om

  • man har ont kring ändtarmsöppningen och besvären inte går över på ett par veckor.
  • man upptäcker blod i sin avföring utan att veta orsaken.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2011-03-23
Skribent:

Katrin Hint, läkare, specialist i allmänmedicin och kirurgi, Stockholm.

Redaktör:

Ellinor Lundmark, 1177 Vårdguiden