Åksjuka

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

  • Pojke längst fram i bussen - bra mot åksjuka

    Det är bra att sitta långt fram när man åker buss och försöka fästa blicken på vägen eller horisonten.

Man blir blek, trött och mår illa

Vissa människor är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. De första tecknen på att man håller på att bli åksjuk kan vara att man gäspar, blir trött och blek.

Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.

Vad kan man göra själv?

Dessa råd hjälper de flesta:

  • Försök att vara utvilad inför resan.
  • Besvären kan mildras om man stannar och tar pauser från åkandet. Även frisk luft kan göra att man känner sig bättre.
  • Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Under resans gång är det bra att istället äta lite och ofta.
  • Vid bussresor är det bra att sitta längst fram. Ofta lindras eller försvinner besvären om man sitter i färdriktningen.
  • Man bör försöka fästa blicken på vägen eller horisonten. Att läsa och titta i böcker under resan kan däremot förvärra illamåendet.
  • Vid båtresor är det bäst att sitta mitt i båten, där det gungar minst. En del personer tycker att det känns bättre att sitta längst fram och se ut. Det allra bästa är att vara utomhus, om vädret tillåter.
  • Om man ligger ner, slappnar av och blundar kan illamåendet minska. Det blir oftast bättre om man somnar. Då påverkas man inte lika mycket av rörelseförändringar, eftersom balansorganen blir mindre känsliga när man sover.

Receptfria medel

Det finns receptfria läkemedel mot åksjuka som kan köpas på apotek. De gör bland annat att man blir mindre känslig för rörelseförändringar. Därmed minskar illamåendet. Man tar medlen en stund innan man påbörjar sin resa.

Det kan vara bra att veta att medicinen försämrar reaktionsförmågan och det är vanligt att man känner sig dåsig. Fråga på apotek och läs anvisningarna i förpackningen noggrant om hur medlen ska tas.

Akupressurarmband kan ibland lindra besvären av åksjuka. De kan köpas på apotek.

Man kan behöva kontakta vården

Om man har prövat receptfri medicin och det inte har hjälpt kan man kontakta vårdcentralen. Om det behövs kan en läkare skriva ut receptbelagda läkemedel mot åksjuka.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2014-10-20
Skribent:

Elin Åkerblom, sjuksköterska, Stockholm

Redaktör:

Theresa Larsdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg