Hoppa till huvudinnehållet
Bild för sidan

Välkommen till Nära Cancer!

Nära Cancer finns här för dig som är ung och står nära någon som har cancer, eller saknar någon som har dött av sjukdomen. Här kan du lära dig mer om cancer, läsa intressanta artiklar, möta andra i liknande situation och ställa frågor till sjukvårdspersonal. Vi är starkare tillsammans! 

Prata med någon

När nån du älskar får cancer kanske du känner dig alldeles ensam, men det finns många unga som är med om samma sak som du. Dela dina tankar i forumet med andra i liknande situation eller ställ frågor till vårdpersonal!

Livet nära cancer

Här har vi har samlat massor av tips, tricks och berättelser som du kanske känner igen dig i och som kan hjälpa dig lite när det känns svårt.

Fakta om cancer

Att skaffa sig kunskap är bättre än att fantisera. Ju mer man vet, desto större kontroll kan man känna över situationen. Och har man koll känner man sig oftast lite lugnare.

Här är fler artiklar du kanske är intresserad av

Responsive image

Ida Nordfors: "Jag saknar och sörjer fortfarande, men saknaden tar inte längre över mig"

Första cancerbeskedet kom en helt vanlig vardag. Mamma sa att hon ville prata och vi satte oss ner i köket, mittemot varann.  ”Jag har hittat ett knöl i bröstet” sa hon. Jag var 14 år och kunde inte riktigt ta in det.  ”Du kan få känna om du vill?” Sa hon och drog upp tröjan. Jag ville inte. 

Strålbehandling

Strålbehandling är en vanlig behandlingsform mot många olika cancersjukdomar. Med hjälp av strålbehandling kan många botas från cancer. För andra gör strålbehandlingen så att de får mindre smärtor eller andra besvär från cancer.
Responsive image

Är cancer ärftligt?

När en familjemedlem drabbas av cancer oroar många sig för att cancern ska vara ärftlig. Cancer beror på fel i vår arvsmassa. Men det är bara en tiondel av alla cancerfall som beror på att man ärvt en skadad gen. De andra cancerfallen beror på genetiska skador som uppkommit under personens egen livstid. Det är därför cancer är vanligare ju äldre vi blir.
Responsive image

Carl Johan: "Det är livet döden råder över, inte kärleken"

Cancer i huden

Det finns flera olika sorters cancer i huden. De tre cancerformerna som beskrivs här är malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer. Gemensamt för dessa cancerformer är att de ofta har ett samband med exponering för solen. Ju äldre man är, desto vanligare är det att drabbas av cancer i huden.

Cytostatika och andra cancermediciner

Cytostatika och andra mediciner är en viktig del i behandlingen av många cancerformer. Varje år uppfinns nya cancerläkemedel och forskare kommer på nya sätt att använda dem som redan finns.

Bröstcancer

Bröstcancer är den allra vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Behandlingen börjar oftast med operation. Efter operationen får man ofta olika tilläggsbehandlingar, som strålbehandling och cellgifter.
Responsive image

Efter cancerbeskedet – vad händer nu?

Det kan vara ett symptom som gjort att din familjemedlem sökt vård, en känsla av att något är fel – en knöl på halsen till exempel. Eller så har hen gått på en rutinkontroll där stora delar av befolkningen undersöks, och känt sig helt frisk. Oavsett hur cancern hittas reagerar de flesta människor med chock och rädsla.
Responsive image

Kan jag vara ledig från skolan eller jobbet för att ta hand om min sjuka förälder, partner, vän eller syskon?

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta som får cancer blir friska igen. Fortsätt därför i möjligaste mån att jobba eller plugga, även om någon du står nära har blivit sjuk.
Responsive image

Elins mamma blev frisk igen

"Jag har bröstcancer” var mammas ord som vände upp och ner på min familjs tillvaro. Det var en snöig vinterdag och jag var ute med familjens hund när jag ringde mamma. Jag hörde direkt på mammas röst att något var väldigt fel och jag tvingade henne att berätta över telefon. Det var som att tiden stannade till och jag hann tänka alla möjliga scenarier om framtiden. Mamma, som för mig är odödlig, ska hon dö nu? Kommer hon aldrig få träffa sina barnbarn? Kommer pappa bli lämnad ensam kvar?
Responsive image

Klungans Olof Wretling: ”Jag hittade min pysknapp till slut”

Skådespelaren Olof Wretlings pappa fick cancer när Olof var tonåring och dog när Olof var ung vuxen. I fem radioprogram på Nära Cancer berättar han om den cancerresa han var medpassagerare på och hur den påverkat hans liv.
Responsive image

Risker och skydd

Cancer uppkommer på grund av en rad små förändringar i cellerna. Det går inte att säga exakt varför en person får cancer och en annan inte. Men det finns ändå en del faktorer som kan öka eller minska riskerna för att cancer ska bildas.

Stamcellstransplantation

När man fått cancer i blodet bildas skador på cellerna vilket påverkar celldelningen, så att det inte utvecklas normala blodkroppar. Vid en stamcellsstransplantation tillförs nya, friska stamceller som kan dela sig på ett normalt sätt och bilda friska blodkroppar. Stamceller tas för det mesta från blodet men ibland tar man dem från benmärgen.Stamcellstransplantation görs inte enbart vid cancer utan även vid vissa andra ovanliga sjukdomar tex multipel skleros.
Responsive image

Cancer och livsstil

Det finns en koppling mellan hur vi lever och risken att få cancer. Forskning visar att vi minskar risken att drabbas av cancer om vi lever hälsosamt. Men det finns också många orsaker till cancer som vi inte kan påverka.
Responsive image

Stötta unga närstående

Varje år får ca 11000 föräldrar till barn som fortfarande är små eller tonåringar cancer. Vid 21 års ålder har var femtonde person fått uppleva att en förälder drabbats av cancer. Eftersom syskon, styvföräldrar eller en partner också kan drabbas av sjukdomen är det i realiteten ännu fler barn och unga som lever med någon som har eller har haft cancer.

Nära Cancer på Instagram