Resa med små barn

Före och under resan

Före och under resan

 • Husapotek

Råd för föräldrar inför resan

Att resa utomlands med små barn kräver oftast lite extra förberedelser för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt för alla, särskilt om man reser långt bort.

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en längre flygresa och när man väl är på resmålet. En del av tipsen är också användbara för andra färdmedel än flygplan.

Från spädbarn till förskolebarn

Med små barn menas här alla från spädbarn till och med barn i förskoleåldern. Om man är förstagångsförälder tvekar man kanske inför att resa iväg med ett alldeles nyfött barn eftersom man inte lärt känna barnets rutiner och beteende och för att man kanske oroar sig för vad som händer om barnet blir sjukt. Men vissa upplever att det är enklare att resa med riktigt små barn som oftast mest ammas och sover än lite större barn som har börjat krypa eller gå och som gärna vill stoppa allt de hittar i munnen.

Tänk igenom vilka situationer som kan uppstå

Viktigast för barnets säkerhet är att man anpassar resan efter barnets ålder och behov. Till exempel kan riktigt små barn under sina första månader drabbas av infektioner som gör att de måste få läkarvård snabbt, och då är det bra att i förväg ta reda på vart man ska vända sig på resmålet.

Långa flygresor då man är tätt inpå andra människor i flygkabinen innebär också en ökad smittrisk i influensatider eller då RS-virus går, vilket särskilt kan påverka spädbarn.

Ta reda på behov av vaccinationer i god tid

Genom det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuds alla barn i Sverige vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar från ungefär tre månaders ålder och fram till tonåren. Beroende på vaccin behöver barnet ta sprutorna med olika långa tidsperioder mellan och vid olika åldrar.

Nyfödda barn har ett visst skydd genom sin mamma, och det är när det medfödda sjukdomsskyddet börjar försvinna som man ersätter det med vaccin.

Om man ska resa utomlands med ett barn som ännu inte genomgått hela vaccinationsprogrammet kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare än det annars skulle ha fått. Dessutom kan barnet behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet precis som en vuxen resenär. Därför är det bra att i god tid innan en resa, gärna ett par månader innan, kontakta barnavårdscentralen eller en vaccinationsmottagning för råd.

Försäkringar, pass och visum

De flesta har en hemförsäkring där det ingår ett reseskydd som gäller under 45 dagar. Är man borta längre bör man komplettera hemförsäkringen så att reseskyddet gäller under hela resan. Det kan också vara så att man vill ha extra skydd mot sådant som inte ingår i hemförsäkringen.

Barn behöver också pass, liksom ibland visum.

D-vitamindroppar och ett reseapotek

Barn under två år ska ta fem droppar D-vitamin varje dag även om man reser till ett soligt land. Små barn ska inte vara i direkt sol.

Fler tips om vad man kan ha med sig finns i texten Reseapotek.

Packa för säkra transporter

I många länder är det svårt att få tag i en bilbarnstol eller ett babyskydd om man åker taxi eller hyr bil. Upp till ungefär fyra års ålder är det säkrast att barn åker i en bakåtvänd barnstol. Om man räknar med att åka bil på resmålet kan det alltså vara bra att ta med sig en bilbarnstol hemifrån.

Det kan vara värt att tänka på att trafiken är en av de största hälsoriskerna med en resa och att det säkraste är att inte köra motorfordon utomlands.

Olika regler för bagagets mängd och vikt

De flesta charterbolag accepterar att man tar med sig både barnvagn och bilbarnstol, men om man flyger reguljärt kan man behöva kontrollera bagagereglerna extra noga. Bagage till barn under två år vägs in i det bagage som medföljande vuxna har med sig, och reglerna för vad som är maximal vikt på bagaget skiljer sig mellan olika länder och flygbolag.

Man behöver oftast längre tid på sig för incheckning med små barn och extra utrustning som barnvagn. Om man är tidigt ute kan man ha större chans att få bekväma platser med lite mer utrymme för barnet ifall platsbokningen inte redan har skett när man bokade resan.

Barn kräver oftast extra handbagage

Man kan behöva flera ombyten av kläder till barnet och kanske också till sig själv inför en längre flygresa, särskilt med riktigt små barn. En förpackning våtservetter är också praktiskt att ha i handbagaget.

När man väl är ombord handlar mycket om att få tiden att gå. Riktigt små barn sover kanske under en stor del av resan medan lite äldre barn behöver sådant som kritor, block, små böcker eller något att lyssna på för att sysselsätta sig.

Mat och dryck ombord

Många flygbolag har stränga regler kring att ta ombord vätska, men tomma nappflaskor eller pipmuggar är bra att ta med, som man kan fylla med vatten eller juice ombord. Om barnet dricker välling kan man ha med pulver och blanda med hett vatten ombord, liksom senare på resan. Bröstmjölksersättning finns att köpa i de flesta länder medan välling är mer sällsynt.

Det är viktigt att tänka på att barn dricker ordentligt under hela flygresan eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan. Man kan behöva fråga efter dryck till sitt barn om det tar lång tid innan mat och dryck serveras.

På vissa flygbolag kan man beställa särskild barnmat. Annars får man själv ta med en burk med barnmat om barnet inte kan äta av det som serveras ombord. För barn under två år brukar inte mat ingå även om det ibland finns yoghurt.

Amning lindrar tryck i öronen

En del barn tycker det är väldigt jobbigt med trycket i öronen när planet lyfter eller landar. De barn som ammas brukar må bra av att få suga just då och barn som inte ammas kan suga på napp eller flaska. Lite större barn kan uppmanas att försöka tryckutjämna själva genom att hålla för näsan och blåsa, eller genom att svälja flera gånger. Något att tugga på kan också hjälpa, till exempel tuggummi.

Om ett barn som ammas råkar få en förkylning med snuva strax innan avresan kan det vara bra att ha med sig näsdroppar som man ger strax innan planet lyfter. Det gör det lättare för barnet att kunna andas och suga samtidigt. Om man vet att barnet tycker det är besvärligt med trycket kan man ge näsdroppar innan planet lyfter även om barnet inte är snuvigt.

Oftast lång väntan efter landningen

Om man reser till ett varmt land kan det vara bra att låta barnet byta om till svala kläder inför landningen. För både barn och vuxna kan tiden efter landningen med säkerhetskontroller, bagagehämtning och transporter till hotell vara lång och ansträngande. Då kan det vara bra att ha lite extra dryck kvar och kanske något att äta. I vissa länder får man inte ta med sig några livsmedel alls genom tullen men det brukar gå bra i transithallen.

Kontrollera sådant som barnvagn och bilbarnstol noga efter bagageutlämningen. Om något är skadat måste man göra anmälning om det innan man passerar tullen och lämnar ankomsthallen.

Fäll ihop

På resmålet

På resmålet

 • barn och förälder skyddar sig mot solen med keps, shorts och parasoll

 • En vuxen ger en magsjuk flicka vätska med sked

  Det är lättast att mata med tesked och ge små mängder ofta.

Värme kan vara ansträngande

I varma länder är det bra om man kan bo med tillgång till fläkt eller luftkonditionering. Små barn är känsligare än vuxna för värme, och det är som vanligt viktigt att se till att barnet hela tiden får tillräckligt med vätska och inte blir för varmt.

Rätt skydd mot solen är viktigt

När det gäller sol och små barn bör man vara väldigt försiktig. Barn under två år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför inte vara i direkt solljus över huvud taget. Barn mellan två och fyra år kan leka kortare stunder i solen, i första hand med skyddande kläder och solhatt.

När man använder solskyddsmedel ska man välja ett som har en hög solskyddsfaktor och som är extra vattenresistent så att det även skyddar mot solstrålar under vattenytan. Man ska smörja in området som inte är skyddat av kläder ordentligt med ett tjockt lager solkräm.

Solens strålar är starkast mellan omkring klockan 11 och 15, och då är det bra för både barn och vuxna att vara i skuggan eller inomhus. Som allmän regel gäller att skugga, kläder och hatt är bästa sättet att skydda sig mot solen. Solglasögon ger ett bra skydd även för små barn.

Lindring av solsveda

Om barnets hud ändå bränns av solen så att den rodnar och ömmar är det bra att undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortisonkräm som man kan köpa receptfritt och ta med sig på resan.

Bada säkert

Det viktigaste är att aldrig lämna barn utan uppsikt vid vatten ens för en kort stund. Badskor kan vara ett bra skydd mot vassa stenar, sjöborrar och annat som kan finnas på stranden och under vattnet. Om man reser till platser där det kan finnas maneter bör man varna barnen för att röra vid sådant som flyter i vattnet.

Ibland kan bad ge öronbesvär

Barn som kan simma och dyka badar ofta med huvudet mer under än över vattenytan. Om man får in vatten i yttre hörselgången kan man råka ut för en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och en känsla av lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar bör man söka läkare.

Små sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med vatten och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt.

Man märker att såret har blivit infekterat om det börjar göra mer ont och huden runt såret svullnar och blir röd. Då kan man pröva att göra rent såret igen ett par gånger om dagen, med tvål och vatten eller med asollösning. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om man får feber ska man söka sjukvård.

Mat och dryck på resan

Om barnet dricker bröstmjölkersättning eller välling är det viktigt att hålla nappflaskor rena och att blanda till maten med rent vatten, antingen vatten på flaska eller kokt vatten. Nappflaskor och nappar kan man också koka.

Risken för att få magsjuka är olika stor i olika länder. Om en familj med flera medlemmar reser under en längre tid är det ganska troligt att någon får så kallad turistdiarré någon gång. Några enkla sätt för att försöka undvika att bli smittad är att hjälpa barnen att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten, och att försöka välja mat som är väl stekt eller kokt. Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska om man inte vet att kranvattnet är drickbart där man är.

När små barn får diarré och kräkningar

Man förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer och små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Därför är det viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen.

Tips på hur barnet får i sig vätska

För att ett litet barn som kräks ska få i sig vätska bör man, om barnet ammas, ge små och täta mål. Om barnet inte vill suga kan man pröva med att pumpa ur och ge med sked.

Om barnet inte ammas bör man ge bröstmjölksersättning eller majsvälling. Om det är svårt för barnet att få i sig kan man börja med vätskeersättning, antingen sådan man har med sig hemifrån eller sådan man kan köpa på plats. Det är lättast att mata med tesked och ge små mängder ofta. Om barnet kräks mycket behöver man ge ungefär två teskedar vätska var femte minut. Under ett dygn behövs mer vätska än vad man tror, till exempel kan en ettåring behöva drygt en liter.

När ska man söka vård?

Man bör ta kontakt med läkare om barnet

 • är onormalt trött och har insjunkna ögon
 • inte vill dricka
 • inte får behålla någon vätska
 • har blod i diarré eller kräkningar
 • fortfarande har rikliga diarréer efter fyra dagar
 • kissar mindre än vanligt.
Fäll ihop
Senast uppdaterad:
2008-10-23
Skribent:

Roland Sennerstam, barnläkare, Stockholm

Granskare:

Eva Fagerlund, barnhälsovårdsöverläkare, Västra Götaland.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg