Senast reviderad 2009-01-28

Varför får jag missfall?

Fråga

Jag har haft två sena missfall, vecka 23 och 27. Allt har fortskridit normalt. Barnet har växt som det ska, hjärtat har slagit som det ska. Sedan, utan anledning får jag blödningar och när vi kommer till sjukhuset har livmoderhalsen öppnat sig och barnet är på väg ut.

Under graviditeten har jag ofta kramp i benen och besvär med grus i njurarna. Om livmoderhalsen måste snöras samman, hur går detta till? När måste detta göras? Vad annars kan det bero på att barnet inte vill stanna kvar efter vecka 23-25? Inga missbildningar har setts på barnet. Första barnet var dödfött, andra levde bara några timmar.

Svar

Orsaken till missfall kan finnas antingen hos fostret eller hos mamman. De tidigaste missfallen, inom de tre första månaderna, orsakas oftast av något fel hos fostret, till exempel kromosomrubbningar eller missbildningar som inte är förenliga med liv. Det är naturens sätt att göra sig av med sådant som inte kan leva. Ju längre graviditeten fortsatt, ju större är risken att ett eventuellt missfall orsakas av något som inte fungerar hos mamman. Det kan till exempel vara att livmoderhalsen inte förmår hålla sig sluten, utan öppnar sig för tidigt, eller att det saknas ett visst hormon.

När du och din läkare gått igenom vad det kan vara för fel, kan det hända att ni kommer fram till att ett band måste sättas på livmoderhalsen för att förhindra att den öppnar sig för tidigt. Detta brukar ske i mellersta tredjedelen av graviditeten, för att livmodern måste ha fått en viss storlek först. Själva ingreppet görs vanligen som en vanlig gynekologisk undersökning, det vill säga det sker genom att man går in genom slidan. Det kan också göras som en titthålsoperation.

Ibland kan det behövas hormonbehandling för att graviditeten ska fortsätta tiden ut. Varje graviditet måste följas noga av gynekologen för att bedöma vad som är den bästa behandlingen. Eftersom du varit gravid två gånger redan kan du ha gott hopp att så småningom få föda ett friskt barn.

Gunilla Byström, Läkare, specialist i allmänmedicin