Senast reviderad 2008-12-23

Kan man få barn på naturlig väg om man har ryggmärgsbråck?

Fråga

Min man har ryggmärgsbråck sedan födseln. Kan vi få barn på naturligt sätt ändå?

Svar

Det är mycket individuellt hur ryggmärgsbråck påverkar sexuallivet. Det beror på var i ryggmärgen som nervbanorna har skadats. Om skadan sitter ovanför den plats i ryggmärgen som förmedlar sexuell stimulans kan en man fortfarande få reflexmässig erektion genom olika typer av stimulering av könsorganen, men inte genom sina tankar och fantasier.
En nervbana kan också vara endast delvis skadad, vilket innebär att erektion och sädesuttömning kan fungera delvis eller som vanligt. I många fall kan faktiskt moderna potensmediciner, exempelvis Viagra eller motsvarande, fungera även vid svårare ryggmärgsskador.

Mitt råd är att ni bör ta kontakt med närmaste neurologiska klinik eller rehabiliteringsklinik där impotensbesvär vid neurologiska skador är välkända. Där finns läkare och sjuksköterskor som är väl bekanta med denna typ av frågor och som har specialkunskaper på området. Även sexologiska kliniker/mottagningar kan ge råd.

Oavsett om ni kan genomföra samlag eller inte så bör det normalt inte vara något problem för din sambo att bli pappa eftersom spermieproduktionen inte påverkas i någon större utsträckning av en ryggmärgsskada. Kan ni inte genomföra samlag går det att ordna befruktning på konstgjord väg genom insemination av din sambos sperma.

Herbert Sandström, Läkare, specialist i allmänmedicin