Om man inte föder på sjukhus

När man inte hinner fram till sjukhuset

Sällsynta gånger går förlossningen så snabbt att man inte hinner in till sjukhuset, det gäller i stort sett bara omföderskor. Då får pappan, ens partner, någon annan nära anhörig eller ambulanspersonalen hjälpa till att ta emot barnet. Dessa förlossningar går så fort att barnet nästan alltid mår bra och skriker av sig självt när det fötts fram. Om barnet inte skriker direkt är det bra att torka av det ordentligt med en handduk och ta i lite extra över barnets rygg. Man ska också tänka på att hålla barnet varmt, helst hud mot hud. Man kan vänta med att klippa av navelsträngen tills man har kommit in på sjukhus.

Planerad hemförlossning

Nästan alla kvinnor väljer att föda på sjukhus, men en del barnmorskor erbjuder att förlösa kvinnan i hemmet. Planerade hemförlossningar börjar bli lite vanligare. Även om de allra flesta förlossningar går bra finns det alltid en risk att något oväntat ska hända. Då kan man behöva åka in till sjukhuset i ambulans mitt under pågående förlossning. Dessutom bör man tänka på att man inte kan få samma smärtlindring hemma som på sjukhuset.

Om man är förstföderska bör man inte välja att föda hemma eftersom man inte vet hur man kommer att uppleva förlossningen. Dessutom är riskerna större vid det första barnet. Graviditeten måste vara normal och man bör ha avtalat i förväg med en barnmorska hur förlossningen ska gå till. Den förlossningsavdelning som man tillhör bör också vara informerad.

Skriv ut
Senast uppdaterad:
2013-01-16
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Roland Boij, gynekolog och förlossningsläkare, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping