Loppbett – egenvård

Det finns många olika typer av loppor

Loppor är blodsugande parasiter. Det finns många olika arter, bland andra djurloppor, människoloppor, strandloppor och snöloppor.

Vuxna loppor är två till tre millimeter stora. De har inga vingar men många arter har kraftiga bakben. Det gör att de kan hoppa långt, både från ett djur till ett annat och från djur till människor.

Djurloppor lever på djur men kan bita människor

Djurloppor lever på djur, exempelvis på katter, hundar och fåglar. Djurloppor kan hoppa till människor och bita några gånger men upptäcker då att det är fel värddjur och söker sig därför därifrån.

Människoloppor är sällsynta i Sverige

Människoloppor är sällsynta i svenska bostäder men är vanliga i andra delar av världen. I Sverige kan människoloppor finnas på lantgårdar som har grisar. De lopporna kan leva på både grisar och människor.

Strandloppor och snöloppor

Strandloppor lever på sandstränder och kan ge bett om man vistas där, och i smältande snö kan det finnas snöloppor.

Loppbett ser ut som små myggbett

Loppbetten ger små och röda kliande utslag som påminner om små myggbett. Betten känns oftast direkt men gör inte särskilt ont. En enstaka loppa biter ofta två till tre gånger i samma område på huden.

Lindra klådan

Om man har fått loppbett kan man smörja in bettstället med kylbalsam. Det kan också kännas skönt att badda med kallt vatten eller med en isbit inlindad i en tygbit.

Om det kliar mycket kan man stryka på receptfri hydrokortisonkräm. Följ bruksanvisningen som följer med förpackningen. Barn under två år ska endast behandlas med hydrokortisonkräm efter läkares ordination eller efter kontakt med BVC.

Undvik att klia på bettet

Försök att inte klia på bettet. Det kan förvärra klådan och om huden rivs sönder kan bettet bli infekterat.

Om man besväras av loppor

Om man har råkat få människoloppor försvinner de när man tvättar sig.

Om man besväras av loppor från sina husdjur bör man behandla djuren med receptfritt preparat mot loppor från apotek. Med preparatet följer en noggrann beskrivning av hur man genomför behandlingen.

Om det är svårt att bli av med djurlopporna kan man kontakta professionella skadedjursbekämpare.

Publicerad:
2011-10-13
Redaktör:

Lena Jannesdotter, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Vänersborg