Senast reviderad 2012-02-08

Kan man ta med sig spädbarn på långresor?

Fråga

Vi planerar åka till Thailand. Vi har rest runt i Thailand tidigare och känner till landet väl. Jag är inte oroad för sjukvården, eftersom den visat sig vara mycket bra vid tidigare besök.

  • Vilka råd finns kring att flyga tio till tolv timmar med ett spädbarn som är runt sex månader gammalt? Finns det några risker? Vad bör man tänka på?
  • Om barnet ammas helt och hållet, vad kan då barnet drabbas av för sjukdomar?
  • Påverkas barnet om mamman blir magsjuk?
  • Hur påverkas barnet av värmen, ungefär 25-30 grader? Vi kommer att bo bra på hotell på fastlandet.

Svar

Det finns en del att tänka på inför en långresa med ett litet barn. Eftersom du inte skriver något annat, så förutsätter jag att barnet är friskt.

Själva flygresan är inte någon risk rent medicinskt. Snarare handlar det om att lösa praktiska saker, med lämplig plats för barnet och så vidare. Med tanke på att du ammar, så är ju inte maten ombord något bekymmer.

En annan fördel med att amma är att man inte behöver oroa sig för några matproblem när man väl är framme. Det innebär också att barnet inte riskerar att drabbas av någon smitta via maten och inte heller matförgiftning. Risken för det är annars högre i ett varmt klimat och ett litet barn är känsligare för konsekvenserna av kräkningar och diarréer än vad äldre barn och vuxna är.

Barn som ammas brukar inte få maginfluensa i samma utsträckning som de som inte ammas. Men det ger inget garanterat skydd. Om mamman eller pappan får en infektion, kan barnet eventuellt bli smittat.

Om det är varmt behövs extra vätska. Jag föreslår att ni tar med ett förråd med babydrycker. Vatten bör kokas. Ett spädbarn är känsligt för sol och bör vara i skugga så mycket som möjligt. Barnet behöver solhatt, långärmade kläder och kräm med hög skyddsfaktor. Under timmarna när solen står som högst är det klokt att ta en vilopaus inomhus.

I sanden finns insekter som ibland kan ge fula bett. På många håll finns dessutom myggor som man bör skydda barnet för med täckande kläder och myggnät om man är ute på kvällen. Av samma anledning bör fönstret till hotellrummet vara stängt på natten. I Thailand säljs en del starka myggmedel som man inte bör använda till småbarn, med tanke på att de gifter som ingår kan nå in i kroppen via huden. Ni nämner inget om malariamyggor, som förekommer i vissa delar av Thailand under vissa tider av året.

Jag tycker ni ska kontakta en vaccinationsmottagning för att få mer information. En sådan kan finnas på vårdcentralen eller som specialmottagning. Ni kan också få råd på BVC.

Birgitta Ivarsson, Läkare, specialist i allmänmedicin